HARDALİYE....

HARDALİYE....
Trakya yöresine ait Atatürk'ün de çok sevdiği Hardaliye denilen cookkkk... Önemli bir içecekten bahsedeceğim. Hamile, çocuklar ve şeker hastaları için çok değerli bir içecektir. Her gün icsinler. Klostrolu düşürür. Kemik iliğini korur. Kansere karşı koruyucu etkisi fazladır. Hücre yeniler. Anemi için temel icecektir.
Tam vaktidir hardaliye yapmanin. Unutmayın sağlık fermente yiyecek ve içeceklerden geçer. Hardaliye bir tür alkolsuz şaraptir. Cana can katar. İçine katılan hardal üzümün şaraba ya da sirkeye dönüşünü engeller. O yüzden ismine hardaliye denilmiştir. Şuan katkısız ya da koruyucusuz hardaliye satan yoktur. zaten satan yok gibidir.
Sayılı firma olan Karlibag Hardaliye markasi ise katkısız diye sunulsa da korucu içerdiği şişelerin üzerinde yazar. Rafa uygun bir ürün değildir çünkü hardaliye.
Talep olursa ben az miktarda yapıp satacağım. Yaparken köyü renkli olgun Üzüm kullanıyoruz. Üzümleri yıkadiktan sonra bir gün bekletiyorsunuz. Çünkü tanelerin üzerinde doğal bakteriler tekrar gelişmeli. Ağzı musluklu meşe bir ficiya ya da musluklu cam kavanoza bir sıra kabuğu ve çekirdekleri ile ezilmiş üzüm, bir sıra taze visne,kiraz,ayva yaprakları, bir sıra dövülmüş siyah hardal tohumunu kat kat diziyorsunuz. Yapraklar taze olmali. En son taze sıkılmış üzüm suyu ilave ediyorsunuz. Bu şekilde 20 gün beklitiyorsunuz. Tabi her gün musluğu açıp bir bardak alıp fermente olan karışımın üstüne dökmek gibi rutin eyleminiz olacak. Buradaki püf nokta altta fermente olan sıvıyı her gün alıp üste dokuyorsunuz. Bir tür devir daim! Onun için musluklu kaba ihtiyacıniz var. Fermente olan iceceginizi 20 gün sonra süzer içersiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar