vitamınlerrrrrrrrrrr

NEDİR:DESTEKLEDİĞİ FONKSİYONLAR:NEREDE BULUNUR:EKSİKLİĞİNDE:DOZ AŞIMINDA:
AntioksidanBeslenme yoluyla aldığımız en önemli antioksidanlar A, C, E vitaminleri ve Selenyum’durHücrelerin serbest radikallere karşı korunmasında görev alırlarElma, çilek, üzüm, kayısı ve şeftali gibi meyveler, çikolata ve özellikle çay, domates, patates, havuç, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler--
AstaxanthinAntioksidan özellikte kırmızı renkte bir pigmentAlzheimer, Parkinson, kalp krizi, yüksek kolesterol, yaşa bağlı kas dejenerasyonu tedavisinde ve hücre mutasyonlarına karşı kullanılmaktadır. Ayrıca harici olarak cilt yüzeyine güneş yanıklarını engellemek ve kırışıklıkları azaltmak için uygulanır. Genel olarak hücre korumasında görev alır, antioksidan etki gösterir.Somon, karides, kerevit, ıstakoz, yengeç, algler-Ciltte pigmentasyon sorunları (astaxanthin karides, somon ve flamingolara pembe rengi verir), tüylenme, hormonal dengesizlikler, kanda kalsiyum oranın düşmesi, libidoda azalma, erkeklerde göğüs büyümesi
Vitamin ARetinolNormal mukozanın, cildin korunması ve yaraların iyileşmesi. Görme yetisi ve bağışıklık sistemi fonksiyonları. UV ışınlara karşı koruma ve pigmentasyon.Karaciğer, yumurta sarısı, koyu yeşil ve sarı sebze ve meyvelerGözde kuruluk olur. Karanlıkte görme yetisi geriler. Kemiklerin gelişimi yavaşlar. Enfeksiyonlara karşı direnç düşer.Yorgunluk, gece terlemesi, vertigo, baş ağrısı, ciltte kuruluk, hiperpigmentasyon, kemik ağrıları, karın bölgesinde ağrı, kusma
Vitamin B1ThiaminProtein, karbonhidrat ve yağlardan enerji sağlanması fonksiyonu, normal büyüme, zihinsel faaliyetler, düzgün bir iştah ve sindirimTam tahıl ekmekleri, anne sütü, baklagiller, tahıllar (buğday, mısır, pirinç) ve patatesÖdem, kalp problemleri, beriberi-
Vitamin B2RiboflavinNormal görme yetisi, cildin korunması, normal enerji oluşum mekanizması, kırmızı kan hücrelerinin korunması, hücrelerin oksidatif stresten korunması, yorgunluk ve bitkinliğin azalması, doku oluşumu, hafıza, konsantrasyon ve zihinsel faaliyetlerin desteklenmesiSüt ürünleri, et, yumurta sarısı, baklagiller, yeşil sebzeler, tam tahıl ekmeğiBüyüme bozuklukları, ışık fobisi, keiloz, korneada damarlanma ve dil iltihabı-
Vitamin B3NiacinCildin & mukozasının korunması, enerji metabolizması, yorgunluk ve bitkinliğin önlenmesi, hafıza, konsantrasyon ve zihinsel faaliyetlerin desteklenmesiEt, balık, kümes hayvanları, karaciğer, maya, tahıllar, baklagilleri yumurta sarısı, anne sütü ve yeşil yapraklı sebzelerDeri yangısı, ishal, unutkanlıkGeçici; baş dönmesi, karıncalanma, mide bulantısı. Karaciğer anomalileri. Azalan LDL ve Artan HDL kolesterol.
Vitamin B5Pantotheniic AcidSteroid hormonları, D vitamini sentezi, bazı sinir ileticilerinin normal sentezi, karbonhidrat, yağ ve protein metobalizması ve zihinsel performansNormal bir hayvansal ve bitkisel besin tüketimi ile vücut yeterli miktarda B5 vitamini alır.Yorgunluk, uyku bozuklukları, mide bulantısı, kas krampları, koordinasyon bozukluklarıİshal, ödem
Vitamin B6PyridoxineHormonal aktivitenin düzenlenmesi, amino asitlerin ve doymamış yağ asitlerinin sentezi ve yıkımı, normal gelişimKırmızı et, karaciğer, tam tahıl ekmekleri, patates, anne sütü, tahıllar ve kuru baklagillerMikrositik anemi, gerginlikIşığa duyarlılık, duyularda sinir sistemi bozukluklarına dayalı problemler
Protein (Makro Besin)AminoasitSıvı dengesinin korunması, imünoglobinlerin oluşumu, asit-baz dengesi ve komplex doku proteinlerinin oluşumu. Enzim ve hormonların önemli kısımlarını oluştururlar.Anne sütü, et, balık, tavuk, yumurta sarısı, süt ve süt ürünler, baklagillerSaç ve ciltte kırmızı pigmentasyon, karaciğerde yağlanma, ishal, dermatisis, T-hücrelerinde azalma,, sekonder enfeksiyonların artmasıAzotemi, Asidosis, Hiperamonyemi
Vitamin B9Folacin (Folate)Hamilelik sırasında maternal doku gelişimi, nükleik asitlerin biyosentezi, kırmızı kan hücrelerinin normal bir şekilde oluşumuTaze yeşil sebzeler, karaciğer, portakal, kavun, anne sütü, baklagiller ve tahıllarBüyüme problemleriPernisiyöz anemi geçiren hastalarda B12 eksikliğine dayalı gelişen semptomları maskeler
Vitamin B12Cobalamin, CyanocobalaminKırmızı kan hücrelerinin oluşumu, nükleik asit ve nikleoproteinlerin oluşumu, homosistein mekanizması, normal enerji oluşum mekanizması, sinir sisteminin normal işleyişi, sağlıklı psikolojik fonksiyonlar, yorgunluk ve bitkinliğin azalmasıAnne sütü, hayvansal besinler, yumurta sarısı ve karaciğerNörolojik bozukluklar-
BakırCopperHücrelerin oksidatif stresten korunması, demirin ve enzim fonksiyonlarının kolaylaştırılması, RNA, DNA ve hemoglobin senteziTahıllar, baklagiller, karaciğer, böbrek, kabuklu deniz mahsülleri ve tam tahıl ekmekleriÖdem, anoreksi, büyüme bozuklukları, solgunlukWilson hastalığı, siroz, nörolojik süreçlerde bozulma
Beta GlucanEkmek mayası, su yosunu, mantar, yulaf, arpa vb. hücre duvarlarından elde edilen şekerlerdirVücudun doğal savunma sistemini destekler, kolesterol emilimini azaltırlarArpa, yulaf, mantar-Ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi,
Beta CaroteneA Vitamini ÖncülüNormal mukozanın ve ve cildin korunması, görme yetisi ve bağışıklık sistemi fonksiyonları, UV ışınlarına karşı koruma ve pigmentasyonHavuç, kırmızı ve sarı portakal, koyu yeşil yapraklı sebzeler-Deride pigmentasyon
BoronBoric AcidD vitamini, kalsiyum ve östrojen metabolizması, bağışıklık fonksiyonlarının düzgün çalışmasında etkilidirMeyve meşrubatları, avokado, yer fıstığı, kuru erik, üzüm suyuD vitamini eksikliğiErkeklerde üreme bozuklukları, depresyon, ciltte kuruma ve döküntü, zayıflık, baş ağrısı, ishal, kusma
BromelainBromelia ananus, Enzyme d’Ananas. Ananas suyunda ve sapında bulunan bir enzimSitokinleri modüle etme yeteneğine sahiptir. Ayrıca araştırmalarda bu enzimin anti-enflamatuar aktivite, immün tepki aktivitesi ve fibrinolitik aktivite gösterdiği gözlemlenmiştir. Ameliyat veya yaralanmadan sonra, özellikle burun ve sinüslerde şişme (iltihap) azaltılması; saman nezlesi tedavisi; ülser (ülseratif kolit) içeren bağırsakların tedavisi; yanıklardan ölü/hasarlı dokunun çıkarılması, kasları gevşetme, pıhtılaşmayı yavaşlatmak ve antibiyotik emilimini arttırmada kullanılmaktadır.Ananas-İshal, alerjik reaksiyonlar, midede ve bağırsaklarda rahatsızlık.
Vitamin CAscorbic AcidSuda çözülür bir antioksidandır. Kolajen oluşumunu, bağışıklık sistemi normal fonksiyonunun korunması ve devam etmesini, demirin vücut tarafından kullanımının artmasını destekler.En çok turunçgillerde bulunur. Anne sütü ve sebzeler de Vitamin C içerir.Dişeti kanaması, ozmotik ishal, periferal hemoraji ve iskorbütMide bulantısı, karın ağrısı, ishal, böbrek taşı oluşumu
Coenzyme Q-10Tüm canlı hücrelerde bulunan, hücre içinde enerji döngüsünde görevli vitamin benzeri bir maddedir.Hücre içi enerji döngüsü, hücre koruması, antioksidan etkiEnerji üreten kalp, böbrek, karaciğerde bulunurlar. Vücudumuz tarafından üretilebilir fakat ilaç kullanımı ve yaşlanma ile vücuttaki seviyeleri azalabilir. Az miktarda et ve balık ürünleri tüketerek kazanırız.Düşünme hızında yavaşlama, yorgunluk, yüksek tansiyon ve kaslarda güçsüzlükMidede rahatsızlık, mide bulantısı, ishal, kusma, kurdeşen ve düşük tansiyon
ÇinkoZinc300'den fazla enzim yapısında görev alır. Serbesrt radikalleri temizleyen SOD(Superoxide Dismutase) enziminin üretilmesi, hücrelerin oksidatif stresten korunması, saç, tırnak ve cildin korunması, doğurganlık ve üreme, normal testesteron seviyelerinin korunması, bağışıklık sistemi ve yaraların iyileşmesi fonksiyonlarını destekler.Yağsız kırmızı et, tam tahıllı ekmekler, baklagiller, istiridye ve diğer deniz canlıları, yumurta sarısı, ciğer ve anne sütüYara iyileşmelerinde azalma, hafif anemi, azalan tat alma duyusu, saç dökülmesi, ishal, gelişim bozuklukları, cilt bozukluklarıAkut mide-bağırsak rahatsızlıkları, kusma, terleme, baş dönmesi, bakır eksikliği
Vitamin DKalsiferolNormal kan kalsiyum seviyesinin korunması ve emilimi, çocuklarda kemiklerinin büyümesi ve gelişmesi, kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emiliminin desteklenmesiGüneş kaynaklı ultraviyole ışığın cilde temasıyla,ciltteki 7-dehidrekolesterolün aktive edilmesi sonucu vücutta üretilir. En çok bulunduğu besinler balık yağı, balık, karaciğer ve yumurta sarısıdır.RaşitizmKanda kalsiyumun normalin çok üzerine çıkması, kusma, sağlıksız gelişim ve böbrek taşları
Vitamin D3CholecalciferolKalsiyum ve fosforun emilimi ve kullanımı, kemik kas ve diş fonksiyonunun korunması, bağışıklık sisteminin normal işleyişiVücut tarafından sentezlenebilmesine rağmen; gün ışığına maruz kalmayan, çeşitli ilaçlar kullanan ve vegan beslenen kişilerde D vitamini seviyeleri düşebilmektedir.Kronik yorgunluk, depresyoni uyku bozuklukları, endişe, kolay kırılan kemikler, zayıf bir bağışıklık sistemi, yangı ve ödemMide bulantısı, kusma, iştah kaybı, terleme, aşırı susama, mental dengesizlikler ve mod değişiklikleri, baygınlık ve solunum yetersizliği
DemirIronKırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin normal oluşumu, vücutta normal oksijen taşınımı, enfeksiyonlara karşı direncin yükseltilmesi fonksiyonlarında. Doku solunumunu destekleyen enzimlerin yapı materyeliEt, anne sütü, ciğer, tam tahıl ekmekleri, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, pekmez ve kuru meyvelerAnoreksi, uyku hali, besin emilimi bozuklukları, asabiyet, hipokromik mikrositik anemiHemokromatozis, hemosiderozis
Vitamin ED Alpha TocopherolHücrelerin oksidatif stresten korunması, enzimlerin fonksiyonlarının desteklenmesi, damar içerisinde akışkanlığın sağlanması, nöromasküler fonksiyonların desteklenmesiBitkisel yağlar, tam tahıllı ekmekler, karaciğer, tereyağ, yumurta sarısı, anne sütü, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagillerYeni doğanlarda hemolitik anemi, reflekslerde gerileme, retinada dejenerasyonVitamin K aktivitesinde değişikliklere yol açarak kanın pıhtılaşma süresini uzatabilir, anemi durumunda vücudun demire verdiği hemotolojik cevabı baskılayabilir
FitoaleksinHastalık yapan mikroorganizmaların bitkilere saldırması, fiziksel yaralanma ve UV ışınlarına maruz kalma gibi durumlarda, bitkilerin ürettiği bir savunma maddesidir. (Phytoalexin)Hücreleri serbest radikal hasarına karşı koruma---
FlorFluorideDiş minelerinin sağlamlaşması ve çürümeye karşı dayanıklı olmasıDeniz ürünleri ve çayda flor bulunur. Florun esas kaynağı sudur.Diş problemleriDişlerde renk değişimi, kemik yoğunluğunda artış, diş veya kemiklerde oluşan anormal büyümeler
FosforPhosphorusKemiklerin ve dişlerin oluşumu ve korunması, fosfolipid ve nükleik asitlerin yapısal materyali, enerji metabolizmasında yardımcı enzim fonksiyonları, hücreler arası sıvıda yumuşatıcı etkiliAnne sütü, yumurta sarısı, kırmızı ve beyaz et, tahıllar ve baklagillerFosfat tükenimi ve buna bağlı olarak; böbreki kan kimyası, nöromüskolar sistem ve iskelet sistemi dengesizlikleriHipokalsemi
Glucosamine SulfateEklem sıvısıKıkırdak, eklem ve bağ dokuların ve eklem içi sıvının oluşumunda görev yaparlar. Yaşlanma, ağır kaldırma ve spor yaralanmalarından kaynaklı hasarlarda takviye edilmesi gerekebilir.Vücutta doğal olarak sentezlenir ve denizde yaşayan kabuklu hayvanlardan da elde edilir.-Baş ağrısı, mide bulantısı, ishal ve terleme
GlutathioneGamma-GlutamylcysteinylglycineDokuların oluşumu ve onarımını destekler, vücudun ve özellikle bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu kimyasal ve proteinlerin üretiminde görevlidir, hücrenin enerji üretimi sırasında açığa çıkan zararlı molekülleri nötralize ederKaraciğer tarafından doğal olarak üretilir. Meyve, sebze ve ette bulunur.(Hafif Seviye) Kırmızı kan hücrelerinin azalması, idrarda 5-oxoproline'nin artması (Orta/Üst Seviye) nörolojik bozukluklar, fiziksel reaksiyonların azalması, zihinsel gerileme, koordinasyon bozukluğu ve bakteriyel enfeksiyonlar.Kurdeşen, mide ağrısı, tiroid rahatsızlıkları, ölüm riski taşıyan - böbrek yetmezliği, Stevens-Johnson sendromu (SJS) ve toksik epidermal nekroz - gibi durumlar
Vitamin HBiotinBesinlerin vücutta enerjiye dönüşmesi, yağ ve protein metabolizması, saç ve cilt mukozasının korunması, tırnak sağlığının desteklenmesiTüm yiyeceklerde yeteri kadar bulunur. En çok bulunduğu besinler karaciğer, muz, çilek, greyfurt, yumurta sarısı, soya unu, sebzeler, etler ve mayadır.Uyku bozuklukları, mide bulantısı, dil iltihabı, dermatit-
Hyalüronik AsitHyaluronic AcidHacminden bin kat daha fazla su tutma özelliği ile; eklem problemlerinde, çeşitli göz hastalıklarında, ciltte yaşlanma ve dış etkenlere bağlı elastikiyet ve nem tutma kaybında karşı kullanılmaktadırCiltte, gözde ve eklem sıvısında doğal olarak bulunurEklem ve kıkırdak problemleri, gözlerde kuruluk ve kaşıntı, ciltte yaşlanma, diş eti rahatsızlıklıklarıAlerjik reaksiyonlar
İyotIodineTiroid hormonu, hücre gelişimi ve hücresel oksidasyon regülasyonuDeniz mahsülleri, iyotlu tuz, anne sütüEndemik guatr, baskılanmış tiroid fonksiyonu, kretinizmTiroid büyümesi
Vitamin KPhylloquinoneKan pıhtılaşmasında etkili faktörlerin sentezlenmesi için gereklidir.Bitkisel yağlar ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur, bağırsaktaki bakteriler tarafından sentezlenirKanama sürelerinin uzaması, özellikle yeni doğanlarda hemorajik semptomlarHemolitik anemi yani alyuvarların (kırmızı kan hücrelerinin) normal ömürlerini tamamlamadan yıkıma uğrayarak kan dolaşımından uzaklaşması
Vitamin K2Menaquinone 7Kalbin korunması, karaciğerde kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddenin sentezi için gerekliVücutta bağırsak kanalındaki bakteriler tarafından üretilir. Fermente gıdalar, süt ve süt ürünleri, ıspanak ve benzeri koyu yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, kuru baklagiller ve balıklarda bulunur.Bkz. Vitamin KBkz. Vitamin K
KalsiyumCalciumKan pıhtılaşmasında önemlidir. Kemik ve diş sağlığının korunması, çocukların kemiklerinin büyümesi ve gelişmesi, hücre çeperinden iyon geçişinin sağlanması ve sinir sistemi iletişimi fonksiyonlarını desteklerToplam vücut ağırlığının %1.5-2'si Kalsiyumdur. Vücuttaki kalsiyumun %99'u kemiklerdedir. Kalsiyum, süt ve süt ürünlerinde, balık ve yeşil sebzelerde bulunur.Kemiklerin anormal gelişimiKusma, hiperkalsemi, uyku hali, kemiklerve yumuşak dokuda kalsifikasyon
KafeinCafeinKafein uyarıcı bir maddedir. Zihinsel fonksiyonları aktive eder. Düşük tansiyon ve midren tedavisinde destekleyici olarak kullanılır.Çay yaprakları, kahve çekirdekleri, mate-Uykusuzluk, endişe, mide rahatsızlıkları, çarpıntı, mide bulantısı, kusma, kulaklarda çınlama
Karbohidratlar (Makro Besin)Şeker, Nişasta, SelülozVücudun en önemli enerji kaynağıdır. Beynin ise tek besin kaynağıdır. Normal bir yağ metabolizması için gereklidir.Anne sütü, tahıllar, tam tahıl ekmekleri, baklagiller, patates, mısır, meyve ve sebzelerKetosis-
KlorChlorideHücredeki sıvı dengesini ve elektrik yükünü düzenler, mide sıvısında bulunurMasa tuzu, anne sütüÇoğunlukla hızlı sodyum eksikliği ile ilişkili semptomlar gözlemlenir. Bkz. Sodyum-
KobaltCobalt GluconateKobalt, B12'nin yapısına katılır, vücutta bu vitaminin emiliminde rol oynar ve yine B12 ile birlikte çalışarak önemli enzimlerin üretimi için vücudu harekete geçirir. Hemoglobin sentezinde yardımcıdır.Anne sütü, hayvansal besinler, yumurta sarısı ve karaciğer--
KromChromiumNormal kan glukoz düzeyinin korunması, insülin yardımcısı faktörHayvansal besinler, tahıllar, bira mayası, mısır yağıGlukoz intoleransı, dengesiz gelişim, sinir sistemi bozuklukları, negatif nitrojen dengesi, solunum düzensizliği-
L-GlutamineVücutta en çok kullanılan aminoasittir. İskelet kaslarında bulunan aminoasitlerin %60'ını oluşturur.Kas dokularında aminoasit dengesine yardımcıdır. Sindirim ve bağışıklık sistemi ve beyin hücrelerinin temel yakıtıdır.Vücudumuz tarafından sentezlenir. Hayvansal gıdalar, baklagiller, maydanoz, kırmızı lahana ve çiğ ıspanakta da bulunur.--
LesitinLecithinYağları atardamardan geçebilecek kadar küçük parçalara böler. Yağların suda dağılmasını sağlayarak vücuttan uzaklaştırılmasını destekler. Tüm canlı hücrelerin temel ihtiyaçlarından olan lecithin; hem hücrelere giriş çıkışı kontrol eden hücre zarında, hem de beyini çevreleyen koruyucu kılıfta bulunan yapısal bir lipittir.Soya fasulyesi ve diğer bakliyatlar, yumurta sarısı, ayçiçeği çekirdeği, organ etleri, su ürünleri ve brokoli-İshal, mide bulantısı, karın ağrısı ve tokluk hissi.
MagnezyumMagnesiumKas fonksiyonu, normal elektrolit dengesinin sağlanması, sinir sisteminin normal işleyişi, hücreler arasında elektrik sinyallerinin iletilmesiTam tahıllı ekmekler, diğer tahıl ürünleri, tofu, baklagiller ve yapraklı yeşil sebzelerHiper/hip-fleksi, istemsiz kas hareketleri, irkilmeİshal, hipokalsemi
ManganezManganeseProtein ve enerji metabolizmasında görevli bir takım enzimlerin yapı materyalidir. Kemiklerin sağlıklı olması, sinir sisteminin iyi işlemesi fonksiyonlarında görevlidir.Tahıllar, baklagiller, meyveler ve yapraklı sebzelerİskelet sistemi bozuklukları, gelişim bozukluklarıCiddi psikiyatrik sorunlar ve sinir sistemi problemleri
MolibdenMolybdenumKaraciğer ve böbrekteki bazı enzim (xanthine, oxidase ve aldehyde oxidase) aktivitelerinde görevlidirOrgan etleri, ekmek ve diğer tahıl ürünleri, koyu yeşil, yapraklı sebzeler ve tahıllar-Gut hastalığı benzeri sendromlar
MSMMethyl Sulfonyl Methane, (MSM) "The Miracle of MSM: The Natural Solution for Pain" (MSM Mucizesi: Ağrının Doğal Çözümü) adlı bir kitap sonrası popüler olmuş bir kimyasaldır. Halihazırda bu kimyasalla ilgili çok az sayıda yayınlanmış bilimsel araştırma vardır.MSM'nin özellikle hareket sisteminin ihtiyaç duyduğu kimyasalların üretimi için sülfüt sağladığı düşünülmektedir.Yeşil bitkiler, hayvanlar ve insanlarda doğal olarak bulunur. Laboratuvarda üretimi yapılabilir.-Mide bulantısı, ishal, şişkinlik, yorgunluk, baş ağrısı, uyku bozuklukları, kaşıntı ve alerjik reaksiyonlar
Omega-3Çeşitli bitkisel yağlarda bulunan ve soğuk su balıklarından alınan yağ asidiKalp-damar sağlığının korunması, kalp ve beynin normal fonksiyonu ve normal kan kolesterol düzeyinin korunmasında görev alırlarCeviz, keten, kanola ve soya yağları bitkisel kaynakları olup, omega aynı zamanda somon balığı, ton balığı ve diğer balık yağlarında da bulunur. Yumurta da bir Omega-3 kaynağıdır.Kuru sağlıksız bir cilt, çocuklarda ve bebeklerde büyüme bozuklukları, enfeksiyonlara açık bir bağışıklık sistemi, yaralarda iyileşme yetersizlik ve düzensizlikleriSindirim bozukluğu ve şişkinlik. Kanamayla ilişkili herhangi bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmadan Omega-3 kullanmayın. FDA'in Omega-3'in kanı incelterek kanamaları şiddetlendirdiği ile ilgili bir uyarısı bulunmaktadır.
Omega-6Yağ asidiKalp-damar sağlığının korunması, normal kan kolesterol düzeyinin korunması, iyi kolesterolün artması, kötü kolesterolün azalması ve kanser riskinin azaltılmasında görev alırlarMısır, çuha çiçeği, frenk üzümü, yalancı safran, hodan ve soya yağları Omega 6'nın bitkisel kaynaklarıdır. Yumurta da bir Omeg-6 kaynağıdır.Kuru sağlıksız bir cilt, çocuklarda ve bebeklerde büyüme bozuklukları, enfeksiyonlara açık bir bağışıklık sistemi, yaralarda iyileşme yetersizlik ve düzensizlikleriKan basıncında yükselme ve ödem. Omega 6 ayrıca vücuttaki trigliserit miktarının artmasına neden olabilir, eğer triglisetitleriniz yüksekse Omega-6 kullanmayın.
PotasyumPotassiumHücre sıvılarındaki elektrolitik dengesinin korunması, hücredeki enzimlerin aktivite kontrolü, asit-baz dengesi ve ozmotik basıncın regülasyonu, kas hareketlerinin ve özellikle kalp kaslarının sağlıklı fonksiyonuAnne sütü, kuru meyveler, patates, et ve süt ürünleri, tavuk, balık, muz, kavun, portakal ve sebzelerKaslarda güçsüzlük, aritmi, solunum bozuklukları, ince bağırsak ahenginde düzensizlik-
PrebiyotikPrebiyotikler inülin, frukto- ve galaktooligosakkarit gibi kısa zincirli karbohidratlardır. Bakterilerin yedikleri besin maddeleridir.Sindirimi düzenlemek, vitamin sentezi ve mineral madde emilimini artırmak, kolon kanseri riskini ve kolesterolü azaltmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi fonksiyonları vardır.Başta soğan, sarımsak, pırasa, yer elması, muz olmak üzere sebzeler, tüm tane tahıllar ve kurubaklagiller.--
ProbiyotikYararlı bakteri mikrobiyatsına verilen ad. Probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmaların çoğu laktik asit bakterileri grubundandır. (Laktobacillus, Bifidobacterium vb.)İntestinal ve vajen flora dengesinin sağlanması, patojen mikroorganizmaların çoğalmasının önüne geçilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve bağırsak epitel dengesinin sağlanması, bir takım mineral ve vitaminlerin biyo yararlanımlarının artırılması ve bağırsak geçirgenliğinin düzenlenmesiVücutta; bağırsak, vajina ve vücudun diğer bölümlerinde doğal olarak bulunurlar. Dışarıdan da takviye olarak alınabilirler. Yoğurt, kefir, boza ve tarhana probiyotik kaynaklarıdır.Sindirim bozuklukları, cilt bozuklukları, ruhsal dalgalanmalar, astım ve alerjilerde şiddetlenme, düşük bağışıklık, geçirilen enfeksiyonlarda artışŞişkinlik, gaz, aşırı susama
QuercetinBioflavonoid, Bioflavonoid Complex. Bir bitki pigmentidir.Bugüne kadar yangı giderici antioksidan özellikleri üzerinde durulan quercetin'in, kalp ve damaryolu rahatsızlıklarından, nörodejenetetif hastalıklara ve hatta kansere bir çok rahatsızlığın tedavisinde önleyici ve tedavi edici potansiyeli üzerine araştırmalar devam etmektedirKırmızı şarap, soğan, yeşil çay, elma, böğürtlenler, ginkgo biloba, sarı kantaron, Amerikan mürveri ve kar buğday'da bulunur.-Baş ağrısı, kollarda ve bacaklarda karıncalanma ve çok yüksek dozda böbrekte hasar. İlaç etkileşimlerine dikkat edilmesi gerekir.
Serbest RadikallerSerbest radikaller, bir elektronunu kaybetmiş oksijen atomu içeren moleküllerdir.Serbest radikaller kararsız (reaktif) yapıdadırlar. Diğer moleküllerin elektronlarını çalma eğilimine girerler. DNA'ya hücum edebilir ve fonksiyon bozukluğu, mutasyon ve kansere yol açabilirler. Enzimlere ve proteinlere saldırarak normal hücresel faaliyetleri bozabilirler.Sigara dumanı, egzos gazları, alkol, nitrojen oksit ve ozon; UV ışınlar ve diğer radyasyon formları gibi dış faktörlerle de oluşabilirler. Kızarmış gıdalar da serbest radikal içerirler.-Serbest radikaller; kanser, damar tıkanıklığı, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve diğer pek çok hastalık ile bağlantılıdır. Serbest radikallerin ayrıca, kademeli serbest radikal hasarı birikimi olarak tanımlanan yaşlanmayla da bağlantısı vardır.
SinbiyotiklerBir arada Bulunan Probiyotik & PrebiyotiklerBkz. Probiyotik. Bkz. Prebiyotik.Yoğurt--
SelenyumSeleniumHücrelerin oksidatif stresten korunması, dokuların oksijenlenmesi, yağ metabolizması, ve vitamin E, saç ve tırnakların korunması, sperm oluşumu, normal tiroit fonksiyonları ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarıSoğan,et, deniz ürünleri, toprak kimyasına bağlı olarak sebzeler, tam tahıl ekmekleriKaslarda hassasiyet, kırmızı kan hücrelerinde dayanıksızlık, pankreas dejenerasyonu, miyalji (kas romatizması),-
SilisyumSilicium, Silikon (Plastik benzeri bir kimyasal olan silikon ile karıştırılmamalıdır)Halihazırda fonksiyonel olarak insanlar için bir yararı olup olmadığı henüz net olarak bilinmemekle beraber yapılan bazı çalışmalarda - kıkırdak, tendon ve eklem sağlığında - kolojen üretimi için önemli bir enzimsel aktiviteye katıldığı gözlemlenmiştir.Su, bira, kahve ve bir takım sebzelerKuru, kolay kırılan tırnaklar, sağlıksız bir saç ve cilt görüntüsüBöbrek yorgunluğu, aşırı idrar kaybı, vitamin B1 yıkımı yapan thiaminese enziminin bu vitaminin eksikliğine yol açmasıyla gözlemlenen ilgili semptomlar (Bkz. Vitamin B1)
SodyumSodiumHücre sıvılarındaki serbest iyon dengesinin korunması, hücre sıvısındaki su oranının sağlıklı değerlerde olması fonksiyonları. Normal kas kasılma ve gevşeme fonksionları. Hücrelerde geçirgenlik.Masa tuzu, meyve hariç tüm işlenmemiş doğal gıdalar yüksek oranda sodium içerirMide bulantısı, kramplar, kusma, baş dönmesi, yorgunluk, potansiyel solunum bozukluklarıDehidrasyon, böbrek yetmezliği, aşırı susama ve sık idrar boşaltımı.
SülfürSulfur, SulphurProtein sentezini başlatan aminoasidin yapısında bulunur. Akneye sebep olan bakteriler üzerinde anti-bakteriyal etkiye sahiptir. Ayrıca ilt yenilenmesi ve deri değişiminde yardımcıdır.Kalsiyum ve fosfordan sonra insan vücudunda en çok bulunan üçüncü mineraldir. Sarımsak, Soğan, Brokoli, Et, Yumurta ve Baklagillerde bulunur.Protein sentezinde, glutathione üretiminde azalmaCiltte kuruluk, ishal ve solunum yollarında tahriş
VanadyumVanadio, Vanadium Pentoxide, VanadylHücre çoğalması ve farklılaşmasını tetikleyici etkileri vardır. İnsüline benzer, insülinin etkilerilerini arttırıcı özelliktedir.Mısır, mantar, zeytin, kabuklu deniz ürünleri, maydonoz, dereotu tohumu-Böbrek hasarına neden olur, kan şekerini düşürür.
Yağlar (Makro Besin)TrigliseridKonsantre enerji kaynaklarıdır. Vücut ısısının korunması fonksiyonunda kullanılırlar. Vücudun esansiyel yağ asidi gereksinimini karşılarlar. Yağda çözülen A,D,E ve K vitaminlerini taşırlar.Anne sütü, protein zengini gıdalar, tereyağ, margarin, kremaEgzema, çocuklarda yavaş büyüme, enfeksiyonlara karşı direnç düşüşü ve saç dökülmesi-

Yorumlar

Popüler Yayınlar