Macun

Bünyeyi Kuvvetlendiren ve Kalbe Ferahlık Veren Macun
Üç tutam safran çiçeği, ikişer tutam papatya ve ayrık otu kökü, birer tutam kayışkıran otu ve yarımşar avuç şahtere otu nane ile birlikte dövülerek ezilir. Safran çiçeği hariç diğerleri bir kaba konarak on beş dakika süre ile kaynatılarak süzülür. Süzülerek elde edilen karışıma macun kıvamına gelinceye kadar safran çiçeği tozları ilave edilerek yoğrulur. Hazırlanan macun sümbül yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Bünyeyi kuvvetlendiren ve kalbe ferahlık veren bu macundan sabah ve akşam yemekten sonra bir çorba kaşığı yenir.
.
.
.
*Ciğer ve Safra Hastalıklarına Karşı Faydalı Macun
Bir avuç akasya çiçeği, üç tutam rezene yaprağı, bir tutam keten tohumu, yarım tutam reyhan çiçeği, çekirdekleri ayıklanmış beş adet hurma ile birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım bir kaba konarak yirmi dakika süre ile suda pişirilerek süzülür. Süzülerek elde edilen posa, macun kıvamına gelinceye kadar dövülmüş ceviz içi ilave edilerek bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun süt ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Ciğer ve safra hastalıklarına şifa veren bu macundan, yemekten önce bir veya iki çorba kaşığı yenir.
.
.
.
.
*Damar Tıkanıklığından Şikâyeti Olanlar için Macun
Üç tutam papatya, iki tutam kişniş, bir tutam karanfil, bir baş soğan, beş adet incir dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım yarım saat süre ile suda pişirilir. Süzülerek elde edilen posaya yarım avuç rendelenmiş hindistan cevizi ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan macun papatya yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Damar tıkanıklığından şikayeti olanlara tavsiye edilen bu macun, günde üç çorba kaşığı yenir.
.
.
.
*Halsizliği Gidermek İçin Macun
İki tutam zencefil, birer tutam ısırgan tohumu ve kekik, yarımşar tutam kimyon ve sümbül dövülerek ezilir. Hazırlanan karışıma üç kaşık üzüm pekmezi ilave edilerek on beş dakika süre ile suda pişirilir. Süzülerek elde edilen posaya bir avuç dövülmüş ceviz içi ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun kekik yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Bünyedeki halsizliği gidermek ve kan dolaşımını sağlamak için bu macundan günde üç tatlı kaşığı yenir.
.
.
.
*Hazmı Kolaylaştıran ve Afrodizyak Özelliği Olan Macun
Yarımşar avuç çam fıstığı ve badem, bir tutam karabiber, yarımşar tutam karanfil ve tarçın dövülerek ezilir. Elde edilen karışım badem hariç diğerleri on dakika süre ile suları çekilinceye kadar pişirilir. Sıkılarak elde edilen karışıma dövülmüş badem karıştırılarak macun kıvamına gelinceye kadar bal ile yoğrulur. Hazırlanan macundan günde üç çorba kaşığı yenir.
.
.
.
*İştahı Açan, Mideyi Kuvvetlendiren Macun
Çekirdekleri ayıklanmış yarımşar avuç hind hurması ve kayısı, ikişer tutam su teresi tohumu ve söğüt yaprağı, birer tutam safran çiçeği ve nane, iki tutam pırasa tohumları ile birlikte dövülerek ezilir. Su teresi tohumu hariç diğerleri bir kaba konarak on beş dakika süre ile kaynatılarak süzülür. Süzülerek elde edilen karışıma, macun kıvamına gelinceye kadar su teresi tohumu ilave edilerek bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun bir kavanoza doldurulduktan sonra serin bir yerde saklanır. İştahı açan ve mideyi kuvvetlendiren bu macundan, yemeklerden sonra bir çorba kaşığı yenir.
.
.
.
*Göz Rahatsızlıkları İçin Macun
Üç tutam kantaron çiçeği, iki tutam çavşır otu, bir tutam rendelenmiş limon kabuğu, yarım avuç badem içi ile birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım yarım saat süre ile suda pişirilerek süzülür. Süzülen karışıma, macun kıvamına gelinceye kadar yarım avuç servi kozalağı ve bir fincan gül suyu ilave edilerek bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun badem yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Özellikle göz rahatsızlıklarına şifa veren bu macundan, günde üç çorba kaşığı yemeklerden sonra yenir.
.
.
.
.
*Kanın Temizlenmesi İçin Macun
Üç tutam nevruz otu tohumu, ikişer tutam söğüt meyvesi ve ısırgan otu tohumu, bir tutam kenger otu kökü, çekirdekleri çıkarılmış yarım avuç vişne ile birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım on beş dakika süre ile suda pişirilerek süzülür. Süzülerek elde edilen karışıma bir avuç bezelye unu ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun gül suyu ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Vücuttaki kanın temizlenmesine yardımcı olan bu macundan yemeklerden önce bir tatlı kaşığı yenir.
.
.
.
*Kasları Güçlendirmek İçin Macun
Üçer tutam hatmi çiçeği ve fesleğen tohumu, yarımşar avuç fındık ve ceviz içi, bir avuç kavun çekirdeği, bir baş sarımsakla birlikte dövülerek ezilir. Fındık içi hariç diğerleri yirmi dakika süre ile suda pişirilerek süzülür. Elde edilen posaya macun kıvamına gelinceye kadar fındık içi ve incir pekmezi karıştırılarak bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Kasları güçlendirmek için etkin yararlar sağlayan bu macundan yatmadan önce bir veya iki çorba kaşığı yenir.
.
.
.
*Kasları ve Sinirleri Güçlendiren Macun
Bir avuç kuru üzüm, yarımşar avuç badem, fındık, fıstık ve ceviz içi, amberle birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım yirmi dakika süre ile suda pişirilerek süzülür. Süzülerek elde edilen posaya kıyılmış iki adet mantar ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun gül suyu ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Kasları ve sinirleri güçlendiren bu macundan günde üç çorba kaşığı alınır.
.
.
.
*Kuvvet Veren Macun
Bir avuç kuru üzüm, yarımşar avuç ceviz içi ve çam fıstığı, iki diş sarımsak, yarım tutam tarçın, beş adet çekirdekleri ayıklanmış taze kayısı ve bir tutam kiraz çiçeği dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım yarım saat süre ile suda pişirilerek süzülür. Süzülerek elde edilen posaya bakla unu ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan macun kayısı suyu ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Günlük olarak bu macundan bir veya iki tatlı kaşığı yenir.
.
.
.
*Mafsal Ağrıları İçin Macun
Üçer tutam ebegümeci ve gül yaprağı, iki tutam papatya, bir tutam öküzgözü otu, birer adet muz ve elma dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım on beş dakika süre ile suda pişirilir. Süzülerek elde edilen posaya bir avuç mısır unu ilave edilerek bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun papatya yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Mafsal ağrılarına iyi gelen bu macundan sabah ve akşam birer çorba kaşığı yenir.
.
.
.
*Mesane ve Böbrek Rahatsızlıkları İçin Macun
Üç tutam meyan kökü, ikişer tutam raziyane ve sığırgözü otu çiçeği, bir tutam hazanbel tohumu, rendelenmiş bir adet turp, bir avuç defne ağacı yemişi dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım yirmi dakika süre ile suda pişirildikten sonra süzülür. Süzülerek elde edilen posa, macun kıvamına gelinceye kadar arpa unu ilave edilerek dut pekmezi ile yoğrulur. Hazırlanan macun badem yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Bu macundan yemeklerden sonra bir tatlı kaşığı yenir.
*Nefes Darlığı Çekenler ve Astımlılar İçin Macun
Üç tutam gül yaprağı, iki tutam papatya, birer tutam misk otu ve tarçın, yarım tutam karanfille birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan karışıma iki adet yumurta sarısı ilave edilerek yirmi dakika süre ile suda pişirilir. Süzülerek elde edilen karışıma dövülmüş üç adet incir ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Nefes darlığı çekenlere ve astımlılara tavsiye edilen bu macundan günde üç tatlı kaşığı yenir.
.
.
.
*Romatizma ve Siyatik Rahatsızlıkları İçin Macun
Beş adet frenk inciri, üç tutam elim otu kökü, ikişer tutam semizotu ve fesleğen tohumu, üç adet nergis çiçeği soğanı ile dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım bir kaba konarak yirmi dakika süre ile suda kaynatılarak süzülür. Süzülerek elde edilen posaya rendelenmiş limon kabukları ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar dut pekmezi ile yoğrulur. Hazırlanan macun badem yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konur ve serin bir yerde saklanır. Özellikle romatizma ve siyatik rahatsızlıklarında kullanılan bu macundan, sabah ve akşam birer çorba kaşığı yenir.
.
.
.
*Siyatik İçin Macun
Yarım avuç ceviz içi, ikişer tutam sürincan çiçeği ve yavşan otu yaprağı, bir tutam ıspanak tohumu, yarımşar tutam kahve ve börülce dövülerek ezilir. Elde edilen karışım süt ile birlikte pişirilir. Hazırlanan karışım macun kıvamına gelinceye kadar kestane unu ilave edilerek bal ile yoğrulur. Elde edilen bu macun ceviz yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Siyatik ve benzeri rahatsızlılarla, gözlere şifa veren bu macundan, günde üç tatlı kaşığı yenir.
Üç tutam salep otu, iki tutam tavşancıl otu, bir tutam nane, üç diş sarımsak, beş adet incirle birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım yarım saat süre ile suda pişirilerek süzülür. Süzülerek elde edilen posaya, macun kıvamına gelinceye kadar dövülmüş bir baş misk soğanı ilave edilerek bal ile yoğrulur. Hazırlanan bu macun nane yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde muhafaza edilir. Bu macundan yemeklerden sonra ve yatmadan önce bir çorba kaşığı yenir.
.
.
*Soğuk Algınlığı İçin Macun
Birer tutam latin çiçeği ve kişniş tohumu, yarımşar tutam kekik, karanfil ve tarçınla birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım suları çekilinceye kadar kaynatılarak pişirilir. Sıkılarak elde edilen karışıma, macun kıvamına gelinceye kadar yarım avuç hindistan cevizi ilave edilerek bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun yumurta akı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Soğuk algınlıklarından rahatsızlık çekenlere tavsiye edilen bu macundan, günde üç çorba kaşığı yenir.
.
.
*Urları ve Yaraları İyileştirmek İçin Macun
Üç tutam üzerlik tohumu, ikişer tutam meyan kökü ve menekşe kökü, bir tutam vanilya, üç adet misk soğanı ile birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım bir kaba konarak yirmi beş dakika süre ile suda pişirilir. Süzülerek elde edilen posaya dövülmüş keçiboynuzu unu ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar arı sütü ile yoğrulur. Hazırlanan macun menekşe yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Açılmamış katı urları ve yaraları iyileştirmek için hazırlanan bu macundan günde üç tatlı kaşığı yenir
.
.
.
*Uykusuzluğu Gideren Macun
Üç tutam anason tohumu, iki tutam papatya kökü, birer tutam gül ve hır yaprağı, yarım avuç nane ve bir adet rendelenmiş limon kabukları dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım suları çekilinceye kadar kaynatılarak pişirilir. Süzülerek elde edilen posaya mısır unu ve yarım fincan süt ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun gül suyu ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Uykusuzluğu gideren bu macundan, yatmadan önce bir çorba kaşığı yenir.
.
.
.
*Soğuk Algınlığını Önleyen Macun
Rendelenmiş yarım avuç hindistan cevizi, üç tutam kabak çekirdeği, üç adet incir, iki tutam şalgam tohumu ve yarım tutam kereviz tohumu birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım suları çekilinceye kadar kaynatılarak pişirilir. Sıkılarak elde edilen karışıma, macun kıvamına gelinceye kadar yarım avuç dövülmüş ısırgan tohumu ilave edilerek bal ile yoğrulur. Hazırlanan macun badem yağı ile yumuşatıldıktan sonra kapalı bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır. Yemeklerden önce bir çorba kaşığı yenir.
.
.
.
*Yaşlanma İle Ortaya Çıkan Rahatsızlıklara Karşı Macun
Beş adet kuru incir, yarım avuç kuru üzüm, ikişer tutam badem ve fıstık içi, bir tutam ginseng kökü ile birlikte dövülerek ezilir. Hazırlanan karışım suları çekilinceye kadar kaynatılarak pişirilir. Hazırlanan karışıma macun kıvamına gelinceye kadar yarım avuç arpa unu ilave edilerek bal ile yoğrulur. Elde edilen macun havuç suyu ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde bir süre saklanır. Yaşlanma ile ortaya çıkan rahatsızlıklara karşı bu macundan günde üç tatlı kaşığı yenir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar