peynir yapımı;

ŞIRDAN MAYASINDAN (sarkanak) peynir yapımı; koyun veya sığır kesilince iskembeden şırdanı alınır. Bol tuzlanarak yazın gölgede kurutulur. Kuruduktan sonra kullanıma hazırdır. Peynir yapacagınız zaman iş maya kurmaya gelir. Misal 5 litre yoğurt suyuna ortalama bir avuç tuz atılır. İsteğe baģlı nohut koyabilirsiniz. Daha sonra kurutmuş oldugunuz şırdanı hazırlamıs olduğunuz karışıma koyacaksınız. Yaklaşık bir günde mayamiz olgunlaşır. Artık penir yapmak uzere mayamızi kullanabiliriz. Takriben15 litre sute yarim litre şırdan mayası koymak suretiyle mayalama islemi bitmiş kullandigimiz kadar eksilen kısmına tekrar yoğurt suyu ilave edersiniz. Mayanin olup olmadigini fazla miktarda süte koymadan mini bir kapta mayalama yaparak test edebilirsiniz. Eğer test başarılı ise cok sütününüzü mayalabilirsiniz
Mayalama sayısı cok olduğunda mayanin tesiri azaldıyda eski sirdani alip yeniden yenisini koyabilirsiniz

Yorumlar

Popüler Yayınlar