a kan grubu beslenme

a kan grubu beslenme


A tipi kan grubunda olan kişilerin beslenmelerinde göz önünde tutmaları önerilen hususlar


Bu bilgilerle, bu konuda yapılan ve devamlı olarak gözlenerek geliştirilmesi beklenen araştırmalara göre, A kan grubunda olan kişilerin aşağıda belirtilen ve üç grup altında toplanan gıda maddelerinin muhtemel iyi veya kötü olabilecek etkilerini bilmeleri ve ona göre bilinçli olarak kendilerine en uygun gıdaları uygun olmayanlardan ayırmalarında yardımcı olunmaya çalışılmaktadır. Uygulamadan alınacak sonuçlar ve onların güvenirliği tamamen kişinin bilinç ve sorumluluğuna bağlı olacaktır. Genel olarak A kan grubundaki kişilerin alerjilere karşı diğerlerinden daha çok eğilimli oldukları gözlenmektedir. Bu bakımdan hem gıdalarına ve hem yasam koşullarına diğerlerinden daha fazla dikkat etmeleri gerekebilir. A kan grubuna dâhil kimsele, ecdatlarının çok uzun yıllardan beri yerleşik ve tarımsal bir düzene adapte olmaları nedeniyle daha ziyade bitkisel bazlı beslenme eğilimindedirler. Bu meyanda taze gıdaları daha kolay asimile ederler ve fazlaca işlenmiş gıdalara karşı toleransları azdır.

                                        PROTEİN ESASLI GIDALAR

                                                          Et Grubu

Beslenme sürecinden optimum fayda sağlamak için A kan grubu insanları olabildiğince kırmızı et bazlı gıdalardan uzak durmalıdırlar.  Eğer bunlara alışkınlık yapmışlarsa bunları yavaş yavaş beyaz etlerle değiştirmeliler ve haftada iki üç defa balık yeme suretiyle de gıda gereksinmelerini tam olarak karşılamayı denemeliler. Her halükarda, özellikle jambon, sosis ve benzeri işlenmiş ve füme gıdalardan uzak durmalılar. Bu tip gıdalar, genellikle mide asidi düşük olan bu kan grubu kişilerinde yüksek nitrat içermeleri nedeniyle ülser ve hatta kanser oluşumuna uygun bir ortam yaratabilir.

Zararlı olabilecek olanlar
Domuz eti ve mamulleri, sığır, dana, koyun, kuzu, keçi, manda, ördek/kaz, organ etlerinden kalp ve karaciğer, fezan, bıldırcın, tavşan. 

Nötr olanlar
Hindi, tavuk ve devekuşu.

Faydalı olanlar
Belirtilmemiş.

                   Balıklar ve diğer deniz mahsulleri 

Genellikle A kan grubu kişilerinin balık tüketimini de dengeli bir biçimde yapmaları ve bunların tüketimini haftada iki-üç defayı geçirmemeleri önerilir. İçinde sindirim sistemini rahatsız eden lektin bulunması nedeniyle de dil balığı ve dere pisisi gibi kum ve çamurda yaşayan balıkları yememeleri önerilir. Bunun aksine örneğin salyangoz, içindeki lektinin hasta hücreleri yok edecek karakterde olması nedeniyle, özellikle göğüs kanserine eğilimi olan kadınlar için faydalı addedilmektedir.  

 

Zararlı olanlar

Hamsi tuzlama (ançüez), hamsi, havyar, her çeşit dil balığı, istiridye, ıstakoz, kurbağa, pisi balığı, kalamar ve mürekkep balığı, karides, midye ve diğer kabuklular, ringa balığı, yengeç ve yılan balığı.

Nötr olanlar
Alabalık, deniz levreği, kalkan balığı, somon, kılıç balığı, mersin balığı, ton balığı.

Faydalı olanlar
Deniz alabalığı, morina balığı, sardalye, salyangoz, sazan balığı, tatlı su levreği, turna tipi tatlı su balığı, uskumru.

                                  Süt ürünleri

A grubu, genellikle süt ve süt mamullerini, özellikle tam yağlı sütten yapılmış olanlarını, az tolere eder. Fermente olmuş süt mamullerine olan toleransı nispeten daha fazladır. En uygun seçenekleri kefir, yağsız ‘sour cream’ (bir nevi ekşitilmiş yoğurt kreması), yoğurt ve kültürlenmiş süt ürünleri arasından olacaktır.

Zararlı olanlar
Hemen hemen bütün süt ve peynirler, tereyağı, sütten yapılan dondurma ve diğer süt mamulleri.
Nötr olanlar
Ev ve çiftlik mamulü taze tüketilecek peynirler, keçi sütü ve peyniri, beyaz (feta tipi) peynir, lor (ricotta), mozarella, ‘sour cream’, kefir, yoğurt.

Faydalı olanlar
Belirtilmemiştir.

                              Yumurta 

Tavuk, kaz/ördek, bıldırcın yumurtaları nötr addedilmektedir. Ancak yumurtanın ara sıra yenmesine, örneğin haftada iki-üçü geçmemesine, organik olarak üretilen cinsten olmasına ve tazeliğine dikkat edilmesi önerilmektedir.

                              Bakliyat grubu

A kan grubu sindirim sistemi bitki bazlı proteinlerin sindirilmesine yatkındır. Mamafih bütün baklagiller uygun olmayabilir ve bir ayrım yapılması gerekir. Bu konuda kişisel araştırma önem kazanır. Aşağıdaki bilgileri böyle bir araştırma için bir öncü olarak kabul etmelidir.

Zararlı olabilecek olanlar
Barbunya fasulyesi, nohut.
Nötr olanlar
Yeşil bezelye, yeşil Çin fasulyesi, kuru fasulye.
Faydalı olanlar
Küçük Çin tipi fasulye, siyah fasulye, bakla fasulyesi, yeşil fasulye, mercimek, soya fasulyesi ve bütün rafine olmayan soya mamulleri.

                                              Kuru yemişler-fındıkgiller

A kan grubu için bu tip besinler önemli bir protein kaynağıdırÖrneğin yer fıstığı, özellikle, cidarlarıyla birlikte yenirse vücudu kansere karşı koruyacak uygun bir lektin sağlamaktadır.  

Zararlı olanlar
Brezilya bademi, cashew (Güney Amerika’da yetişen bir nevi fıstık) ve Şam fıstığı.
Nötr olanlar
Ayçiçeği çekirdeği ve ezmesi; badem ve badem ezmesi, badem peyniri, badem sütü; çam fıstığı; fındık ve mamulleri; kestane ve mamulleri; pekan (bir nevi fındık); susam ve ezmesi (tahin); haşhaş tohumu ve mamulleri.
Faydalı olanlar
Keten tohumu, yer fıstığı, yer fıstığı ezmesi, kabak çekirdeği ve ceviz.


                 KARBOHİDRAT ESASLI GIDALAR

                                        Tahıllar

A grubu genellikle tahıllarla ve özellikle onların entegre olanlarıyla olumlu ilişkiler içindedir. Ancak bunların endüstri ürünü olan, örneğin yemeğe hazır donmuş yiyecekler, soslarıyla birlikte hazır unlu ürünler veya paketlenmiş pirinç ve sebze kombinasyonları gibi hazır mamulleriyle pek arası yoktur. Mamafih, devamlı göğüs enfeksiyonu ve mukus problemi olan kişilerin buğday bazlı gıdaları azaltmasında fayda vardır. Bu tip kişiler için pirinç ve soya unları daha uygun olacaktır. Her kişi kendi üzerinde deneyerek en uygunlarını tespit edebilecektir. Bu tip ayrıcalıklara rağmen et grubu gıdaları almayanlar veya az alanlar için tahıllar çok iyi bir protein kaynağıdır.

Zararlı olanlar
Buğday kepeği, özü (rüşeym) ve kreması, kırık buğday (kuskus), İngiliz ekmeği, üzüm çekirdeği.
Nötr olanlar
Arpa, akdarı (millet), mısır, kuskus (kırık buğday), pirinç kreması, glütenli un, kamut, yulaf kepeği,
Faydalı olanlar
Yulaf unu ve ekmeği, pirinç, unu, kepeği ve diğer mamulleri; çavdar unu ve mamulleri, enginar püresi, kara ve sert buğday ve mamulleri, az arınmış buğday ve ürünleri, irmik unu ve mamulleri.


        Sebzeler ve sebze suları (başlıca vitamin ve mineral kaynağı)

Bu gruptaki gıdalar A grubu için hayati önemdedir. Vücuda gerekli bütün mineral, enzim ve antioksidanları temin ederler. Çiğ veya buharda pişirilmiş olarak yenildiğinde daha faydalı olurlar. Ancak fermente olmuş ve küflü zeytin ile biberler çok hassas olan A tipi kişileri rahatsız edebilir. Bu kan grubundan olanlar ayrıca patates, tatlı patates (yer elması tipi), domates ve lahananın lektin’ine de negatif yönde hassastırlar.  Bunların yanında başta brokoli ve havuç, turp, balkabağı, sarı soğan ve ıspanak içlerinde ‘kersitin’ denen enzim nedeniyle bağışıklık sistemini takviye ederler ve A grubu için bu bakımından ayrıcalıkla faydalıdırlar.


Zararlı olanlar
Lahana (suyu değil), domates suyu, patlıcan, şitake mantarı, siyah Yunan ve İspanyol tipi zeytin, bütün biberler, sirke ile yapılmış turşular, lahana turşusu, her çeşit patates, ravent.
Nötr olanlar
Kuşkonmaz, avokado, bambu sapları, bezelye, deniz alg ve yosunları, kabak, taze fasulye, pırasa, marullar, Çin fasulyesi filizi, Brüksel lahanası, hıyar suyu, karnabahar, kereviz kökü ve sapları/yaprakları, lahana suyu, mısır, mantar, beyaz/kırmızı turplar, pancar ve suyu, sirkesiz turşu, yeşil zeytin.
Faydalı olanlar
Yonca filizleri, brokoli, enginar, pancar yaprakları, havuç ve suyu, kereviz suyu, kıvırcık marul ve lahana, rezene kökü, bamya, bal kabağı, sarımsak, soğan, zencefil, hardal yaprağı, marul, maydanoz, ıspanak suyu, şalgam.


         
       Meyveler ve meyve suları (başlıca vitamin ve mineral kaynağı)

Bir genel öneri olarak gün içinde yemekler arasında 2-3 adet pek tatlı olmayan (daha ziyade alkali vasıflı) meyve yenmesi öngörülmektedir. A tipi mango ve papaya tipi tropikal meyvelerle pek bağdaşmaz. Portakal da pek faydalı değildir, zira önemli minerallerin asimilasyonunu engeller. Bunun yanında greyfurt yendikten sonra alkaliye dönüşmesi nedeniyle faydalıdır. A tipi için limon© ve ananas hazma yardımları bakımından ve sistemi mukustan arındıracakları için çok faydalıdır. Kivi de bağışıklık sistemi desteği olması bakımından faydalılar arasındadır. Lektin’in A grubu hazım işlemini bozması nedeniyle muzun yenmemesi önerilmektedir. Onun potasyum açığı kolaylıkla kaysı, incir ve bazı az tatlı tipteki kavunlarla kapatılabilir. Bütün bu öneriler bu meyve suları için de geçerlidir. Meyve suları olarak, örneğin vişne gibi alkali tarafta olan meyveler asit eğilimli tatlı meyvelere tercih edilmeli ve bunların suları da yarı yarıya suyla karıştırılarak içilmelidir.

Zararlı olanlar
Muz, kokonat ve sütü, tatlı kavun, mango, mandalına, portakal, papaya.
Nötr olanlar
Ayva, armut, elma ve elma suyu, kantalup tipi kavun, kızılcık ve suyu, kara ve kırmızı mirtil, hurma (kuru), Trabzon hurması, yaş ve kuru üzüm, kuş üzümü, kivi, nektar, şeftali, nar, çilek, karpuz.
Faydalı olanlar
Ananas, her tip yaş ve kuru erik, kara ve kırmızı böğürtlen, dut, kuru ve yaş kaysı ve suyu, vişne ve kiraz, vişne suyu, greyfurt, limon, misket limonu ve suları, yaş ve kuru incir.


                                YAĞLAR

A kan grubunda olanların vücutlarının iyi fonksiyon yapması için çok az yağa ihtiyaçları vardır. Salata veya buharda pişmiş sebze üzerine konulacak bir yemek kaşık zeytinyağı sindirim ve boşaltım için gerekli bütün günlük ihtiyacı karşılayabilir. Tekli-doymamış bir yağ olan zeytinyağı ayrıca hem kalp üzerinde faydalı bir etkide bulunur ve de kanda kolesterol dengelenmesine yardım eder.

 

Zararlı olabilecek olanlar

Kastor, kokonat, mısır, pamuk ve fıstık yağları.
Nötr olanlar
Ayçiçeği tohumu yağı, badem yağı, balık yağı, buğday özü yağı, susam yağı ve soya fasulyesı yağı. 
Faydalı olanlar
Keten tohumu, kuş üzümü çekirdeği, ceviz ve zeytin yağları. 



                        BAHARATLAR VE SOSLAR

Baharatlar uygun bir kombinasyon içinde kullanılırlarsa çok etkin bir bağışıklık sistemi destekleyicisi olurlar. Örneğin soyalı bütün soslar A grubu için çok faydalıdır. A grubu sarımsaktan en çok fayda gören gruptur. Kara molas, kanda demir eksikliği en bariz olan A grubu için faydalıdır. Algler ve yosunlar iyod ve diğer mineraler bakımından zengindir. Sirke asidik özellikleri nedeniyle kullanılmamalı fakat tuz ve çukalata az miktarlarda tüketilmelidir.

Zararlı olabilecek olanlar

Acı toz biber, arap sakızı, bütün sirkeler,  jelatin, mayonez, ketchup, turşular, beyaz ve kara biber.
 Nötr olanlar
 Anason, adaçayı, acı biber (paprika), badem esansı, bal, bira mayası, deniz tuzu, fesleğen
 (baziliko), defne yaprağı, kahverengi pirinç şurubu, çukalata, tarçın, karanfil, kekik,
 kişniş otu, kuru hardal, hindistan cevizi, nane, meyan kökü, akçaağaç özü, mısır şurubu, kimyon, köri, çemenotu, biberiye, safran, şeker,
 uygun meyvelerden yapılmış jöle ve reçel, vanilya.
 Faydalı olanlar
 Arpa maltı, kara molas, sarımsak, maydanoz, soya sosları, sirkesiz ve buğdaysız hardal,
 zencefil ve zerdeçal.


                                   İÇECEKLER

  Zararlı olanlar
  Bira, bütün yüksek alkollü ve distile içkiler, her türlü soda, sodalı ve gazlı meşrubat, siyah
  çay.
  Nötr olanlar
  Beyaz şarap (abartılmadan).
  Faydalı olanlar
   Su, kahve, yeşil çay, kırmızı şarap (su hariç hepsi abartılmadan kullanılmak üzere).

                             
                                  TATLILANDIRICILAR

  Zararlı olanlar
  Aspartam
  Nötr olanları
  Badem esansı, mısır şurubu, fruktoz, açaağaç şurubu, pirinç şurubu, şeker.
  Faydalı olanlar
  Arpa maltı ve molas.



© A kan grubunda olanların günlerine, içine yarım limon sıkılmış küçük bir bardak ılık bir su içmekle başlamalarında, büyük faydalar görülmektedir. Bu, hem gece birikmiş olan mukusun atılmasına ve de  genel eliminasyona yardım eder. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar