Çiriş otu

Çiriş otu son birkaç yıldır semt pazarlarında gördüğümüz, pek tanımadığımız yabani otlardan birisi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da dağlardaki karların erimesiyle birlikte Nisan ayından itibaren bulabileceğimiz hafif tatlı, kendine özgü hoş bir aroması olan, tadı biraz pırasayı andıran çok lezzetli ve sağlıklı bir ottur. Ispanağa benzer şekilde pişirilir.

Çiriş Otu   -  Fügen Büke #yemekmutfak

Familyası: Zambakgiller familyasından rozet yapraklı, sarı çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir.
Latince Adı: Eremurus Speciabilis bieb. ( Liliaceae)
Yöresel Adları: Yabani pırasa, dağ pırasası, sarı zambak, gülik, gülük, kirkiş otu, çiviş, kirgiç
Yetiştiği Yerler: Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da dağlık bölgelerinde ve İç Anadolu’da yetişir.
Tadı ve Aroması: Pırasaya benzer hafif tatlı bir lezzeti, kendine özgü bir kokusu vardır.
Mevsimi: Dağlardaki karların erimesiyle birlikte Mart ve Nisan aylarında toplanır.
Yenilen Kısmı: Çiriş otunun genç sürgünleri ve körpe yaprakları sebze olarak yenir.
Gıda Haricinde Kullanımı: Kök kısmında bulunan yumrulardan ayakkabı yapımında kullanılan çiriş adı verilen yapıştırıcı imal edilir.
Faydaları: C vitamini açısından oldukça zengindir. Beyaz kan hücrelerini arttırır, bağışıklık sistemi için önemli bir özelliğe sahiptir. Vücuttaki mikropları öldürücü özelliği ve antioksidan etkisi vardır. Müzmin ağrıları gidermeye, idrar söktürmeye, adet söktürmeye, romatizma ağrılarına, saçkırana, egzamaya, sivilce ve çıbanlara iyi geldiğine inanılır.
Çiriş Otu Nasıl Temizlenir: Çirişlerin saplarının birleştiği zar sıyrılır ve uçları kesilir. Varsa sararan yaprakları veya yaprak uçları atılır. Tek tek yapraklara ayrılan çiriş otları ıspanak gibi 3-5 defa iyice yıkanır. Temizlenip suyu süzülen
Çiriş Otu Nasıl Pişirilir: Ispanağa benzer şekilde pişirilen çiriş otu son derece lezzetlidir. Çiriş otu ile yapılan pek çok yemek çeşidvardır. Çiriş otu çorbası, çirişli pilav, çirişli bulgur, çiriş otu kavurması, çiriş otlu börek, bulgurlu veya pirinçli çiriş yemeği, yumurtalı çiriş otu kavurması, çiriş otlu omlet, çiriş otu turşusu ve zeytinyağlı çiriş otu yemeği gibi. Pişirmeden çiğ olarak salatası da yapılır.
Gıda Sektöründe Kullanımı: Çiriş otu, otlu peynir yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca yaprakları İtalya’da “Rignano Garganico” peyniri üretiminde kullanılmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar