Tentür: Eterli (uçucu) yağlar
Tentür: Tentür kıyılmış taze veya kuru bitkinin, 70°’lik alkolle orantılı olarak karıştırılıp, belirli bir süre dinlendirilmesiyle elde edilir.
Bitki ve alkol önerilen orana göre, hava geçirmeyen cam veya porselen bir kaba konur. Kap, güneş görmeyen bir yerde, oda sıcaklığında, bitkisine göre 10-20 gün arasında, sık sık çalkalanarak dinlendirilir. Dinlenme süresi nin sonunda karışım süzülür. Posa preslenerek sıvıya eklenir.
Taze bitkiden yapılan tentür uzun süre dayanmaz, bu nedenle sık sık ve yeterli ölçüde hazırl ahdır.
Öz: (Özüt, hulasa, ruh, ekstrakt) Kalınca kıyılmış 50 g kadar taze veya kuru bitki, 500 ml saf suda, 10-15 gün, güneş ışığından uzakta, oda sıcaklığında, yavaş yavaş karıştırılarak dinlendirilir. Sürenin sonunda süzülür. Posası preslenerek eklenir. Elde edilen sıvı, çok kısık ateşte karıştırılarak, istenilen koyuluğu alıncaya kadar kaynatılır. Dayanıklılık süresini uzatabilmek için, soğuduktan sonra içine çok az alkol eklenir. Öz ağzı kapalı cam veya porselen bir kapta, serin bir yerde saklanmalıdır.
Öz birçok yöntemle elde edilebilir. Günümüzde çeşitli modem tekniklerle elde edilmektedir.
Eterli (uçucu) yağlar: Yağlar bitkinin özel organları içinde topladığı uçucu, keskin kokulu, suda eriyebilen, et kisi güçlü maddeler karışımlardır. Eterli yağların mayalanmayı, çürümeyi önleyici, uyarıcı, yatıştırıcı, antibakteriyel özellikleri vardır. Tıpta genel olarak bu özelliklerine, etkilerine ve vücuttan atılış biçimlerine göre kullanılırlar. Bazıları ağızdan alınır, bazıları dıştan kullanılır veya iki biçim bir arada uygulanılır. Eterli yağlı bitkiler genellikle 30°-35°C’de, gölge, havadar yerlerde kurutulmalı, hava geçirmeyen cam, porselen, emaye, veya madeni kap larda, serin yerlerde saklanmalı, çayı hazırlanırken kaynatılmamalıdır. Büyük ölçülerde eterli yağ genellikle damıtma (destilasyon) yöntemiyle elde edilir.
Yorumlar
Yorum Gönder