Sirke Tarifim

Sirke Tarifim
1- 2-3 kg doğal meyve (Doğal elma, Armut,Ayva,Alıç,Üzüm……).Elmayı baz alacağız.


2- Elmaları yıkayalım.Birgün beklesin ve kurusun(yada 3-4 saat geçsin).küçük küçük keselim.Çekirdek, saplarını ve çürük kısımlarını ayıralım.

3- Elmaları kavanoza koyalım(Kabımız cam kavanoz yada toprak küpler,meşe kaplar, çelik kaplar olabilir.Ağzı ne kadar geniş ise o kadar iyi.oksijen için.Plastik kaplar sorunlu ve zararlı).Elma oranı kavanozun yarısına kadar olsun.Meyve oranı az olan sirkeler zayıf olabilir.Meyve oranı en az yarı olmalı.Fazlada olabilir.Daha güzel olur.

4- Kavanozun ağzında 4 parmak boşluk olana kadar su ilave edelim(ilk 2-3 gün içinde gaz çıkışı ve kabarma olacak taşma olmaması için boşluk şart .)Su içme suyu olmalı.Şehir suyu ise kaynatıp dinlendirelim yada 3-4 gün kadar bekletelim.Klor sirkeyi çalıştırmaz.

5- 1 kaşık bal (pekmez, bir avuç kuru üzüm veya toz şeker olabilir. )Şart değil.Bal fazla olmasın.Bal atmasanızda olur.

6- Maya için 3 farklı metot var.En iyisi mayasız ve yavaş sirke yapmaktır.4-5 ay sürer.En güzeli

7- İkincisi Yarım çay bardağı doğal ev sirkesi yada sirke anası.(Doğal sirkemiz yoksa aktarlardan olabilir.Başlangıç için.) Maya Sirke oluşumunu hızlandırır.Garanti yoldur.Kalite düşer.

8- Üçüncüsü de İlk kurulumda maya katmayıp 4-5 hafta geçince gibi 1 kaşık sirke katabilirsiniz.Maya tercihi size kalmış (ben tecrübe ile artık maya katmıyorum)

9- Kabımızın ağzını pamuklu bir bez ve sert bir lastikle kapatalım.(Kapak olmaz.)Sirke sinekleri belirecek.içine girmemeli.Çok azimlidirler.

10- Sirkemizi oda sıcaklığında güneş ışığı görmeyen bir yere bırakalım.Sirke bakterileri 15-30 derece arası iyi çalışır.İdeali 20-24 derece. Her gün 2-3 defa silikon bir kaşıkla karıştıralım.(Tahta kaşık tercih etmiyoruz.Zamanla bakteri tutabiliyor.)

11- Meyveler 1-2 hafta gibi tamamen dibe çöker. Düzenli karışmayan sirkeler kötü koku ve küf yapabilir.Çökünce karıştırmayı bırakalım.Sirkeleşme 3.hafta gibi hız kazanır.

12- 8-12 hafta kadar beklesin.SABIR.Ara ara kontrol edelim.Süre uzunda olabilir.size kalmış.3 yıl bekleterek sirke yapanlar var. 4. haftadan itibaren ince yada kalın sirke anası oluşur.Bu sirke anası 8-12 hafta gibi dibe çöker.

13- Ya Süre dolunca yada ana dibe çökünce tadına ve kokusuna bakalım.Herşey normal ise bir tülbent yardımı ile süzelim

Yorumlar

Popüler Yayınlar