DİZİNİN SUYU BİTMİŞ

DİZİNİN SUYU BİTMİŞYA,
Geceleri sabaha kadar uyuyamıyorsan.
Hastaneler evin olmuşsa.
Dizine platin takılacaksa, korkuyorsan,
3 ayda bir dizinin içine sıvı sıkmışlarsa,
ağrıdan yürüyemedikçe kilo almaya başladıysan….
bir şeyler yapmanın zamanı gelmiştir.
Ama bu öyle arabaya binip 20 metre doktor muayenesine gidip. 2 kat aşağıda film mr gark gurk değil. Aynı arabayla eczane kapısından ilaçları alıp. Yarım bardak suyla hapları lüpletmek değil… dizini mütahite verip evim yapılınca yeni evime geçicem rahatlığı değil. Sen. Evet sen birşeyler yapıcaksın . Doctordan eczacidan beklemek yerine…kendini şöyle test edebilirsin.bu yazimi okumak zor gelirse tünelin ucundan bi ışık sana gel bana gel bana diyor demektir...
. Bu konu neden insanı çok geriyor. Çünkü. İnsan oğlunun hayvanlardan en büyük farklarından biride iki ayağının üstüne kalkması ve daha büyük görünüp, gücünü göstermesi. Ayakta durmak, hayatta olmanın en büyük göstergesi,ayakta kalabilmeni riske atan herşey korku oluşturuyor.
ya beş yıl sonra ameliyat olursan. Ya hiç ayağa kalkamazsan …artık.. koltuk değnekleriyle sadece bayramlarda seni alıp deniz kenarına ormana götürülerse.
Yapılan mangal etinden haddiii yeee yee. Bak yemezsen iyileşmezsin kii ayol derlerse...bu ayolcuların dalgalı denizlerde gece sörfü yaparkenki umursamazlığı. Senin gece ağrılardan uyuyamayışın…
Neyse bilime dönelim…
Öncelikle ortada bir sorun varsa. Sorunun kaynağını bulmalıyız. Ne olduda sen 3 çocuk büyütüveren teyzem. Tor tor koşan herişi yapan, elinde kül suyuyla tokuçlayarak çamaşırları yıkayan. Camı pencereyi silen. Cengaver kadirşinaz bir savaşçı bu hallere geldi.
Diz ağrısı ve diğer eklemsi kemik ağrılarının birbirinden farklı mekanizmalarla ama bazende birlikte 2 ayrı oluşum mekanizması var. Biri gelin ,biri damat gibi.ikisi birbirini bulursa.olanlar oluyor
1—orteoartrit=kireçlenme. Eklem yüzlerindeki kıkırdak zedelenmeye başlayıyorlardaki kemik çıkıntılarındaki kireçlenmeler ekleme zarar vermeye başlayıp. Kaygansı eklem yüzlerinin pürtükleşip bozulup , hareket ettikçe sürtünmenin, kızarıklık şişlik hassasiyet yapıp. Sonrasında dinlenme durumlarında ve gece enflamasyon dediğimiz. Elimizi bir yere çarpınca hani hiç kanama olmasada kızarıklık olurya. İşte o. O kızarıklığın eklem yüzeylerine gelmesi. Ve bu kızarıklık=enflamasyonun. O bölgedeki eklem yüzü hasarını dahada arttırması.. bu genellikle yaşlılarda oluyor
2—buda romatoid artrit: bunun yaşı yok her yaşta ama yaşlandıkça dahada artıyor.. buradada mekanizma şu. Şu kenardaki bez parçasından yada kağıttan minicik bir parça yada kum tanesi al derinin içini açsınlar, oraya koyup kapatsınlar. İşte vücut bunun yabancı olduğunu algılar. Hemen savaş sistemleri başlatıp kızarıklık=enflamasyon hücreleri ile. Ne yapıp edip onu ordan atma yada etrafını sarıp sarmalayıp vücutta izole etmeye çalışır. Ama bu çocu zaman yenilen içilen gıdalardan barsakları geçip kana geçen maddelerin tetiklemesiylede olur. Gdo lu, toksinli. Tam sindirilememiş. Yani kana geçmemesi gereken bir madde gelince. Bu savaş=kızarıklık=enflamasyon sistemleri, en hassas yerleri etkilemeye başlar. Eklemlerde bundan nasibini alır. Ve ağrılar başlar. Sen mideni koruyonya sabah ac ac. Yani mide ph asiditeni 1.5 dan 4 e cikariyonda midecigindeki yaracik acimiyorya. Ama protein sindiren pepsin asit olunca salinir .. asit yoksa pepsin gelmedi. Proteini steaki tavık kovasini gömdün. Protein parcalanamadi. Gecen ayki Antibiyotik barsagini güve keme yemiş halı gibi deldi. Istenmeyen tam sindirilememis protein parcalari barsaktan kana girdi. Ve savunma sistemleri Hudson nehrinde kuzey kore denizaltisi görmüs gibi alarma gecti .hadi hayirli tiraşlar cümbüş başladi.. dügüne giden hayta yörük otobüsüyle çingene otobüsünün carpişmasi gibi bir hal. Daha sonra bu romatoid artrit. Sevgilisi osteoartriti çağırır. İkisi dizde nişan yapar. Düğünden sonrada geceleri çocuk yaparlar.
Şimdi teyzeciğim senin bu kızı gelin olarak almaman gerek. Bı kız oğlanıda yoldan çıkartacak
Evvela, osteoartrit değiğimiz kireçlemeyi yapan nedenleri bulup. Bunların önüne geçmeliyiz
Osteoartritte, bozulmaya başlayan eklem yüzeyine karşılık, alttaki kemik yeni kıkırdak oluştumaya çalışırken ,osteofit denen küçük kemik çıkıntıcıklar yapar. Bunlar eklem aralığına düşüp çok ağrılı durumlara sebebiyet verir. Bu kemik çıkıntıcıklar eklem aralığına düşünce eklem faresi diye adlandırılır. Farede pıtı pıtı heryere gider. Kıkırdağı dahada zedeler.tamir edeyim derken dahada artan ağrılar ve zedelenme. Sonuçta ağrıdan kaçınmak için fazlada hareket etmeyen şişmancacık teyzecikler, dışarıya pek çıkmaz olur.
Neden bazılarında oluyorda bazılarında kireçleme yok derken. işler döner gelir yok efendim genetikmişe.. genetiği değiştirmek. Geçmiş geçmiştir, zaman makinan yoksa...şemsiyeli bir tabirde vardi unuttum..60 sene evvele dönüp anamızı babamızı başkasından seçeçek halimiz olmadığına göre;
nedenler arasında
a) Yaşla birlikte eklem yapısındaki kıkırdak yenilenmesinin yavaşlaması, eklemlerin çok büyük kısmını oluşturan suyun, yaşlılıkta fazla su içilmemesi, yaşlılıkla birlikte beyinde susuzluğu algılayıp. Su iç ,su iç’’’ sinyalinin artık pek gelmemesi,
b) Aşırı kilolarınki, benim gördüğüm hastaların çoğu fazla kilolu. Ekleme binen yükün artıp. Eklem hasarını arttırması. 1 kg lık artışın tek ekleme yürüyüşte 4 kg bası oluşturması. yani öyle pekte önemsenmeyecek , 1 yıla yayılmış 10 kgr lık bir zayıflama ; tek ekleme binen yükü 40 kg azaltacak..80 kg sın. Yürünken 1-2 cm lik yerçekimin basısı ve tek ekleme binmesiyle olan etki:80x 4 birimse. 70 kg'a düşülse bu etki 40 kgr derecesinde azalıcak.
c) Hareketsilizlik: yaş ilerleyipte artık emeklilik, şehre gidip okumuş evlatların" anne baba bırak artık çalışmayı , ben sana yardım ederim çalışma yeter gel yanıma yerleş"" durumları. Hareket halinde işleyen ışıldayan eklemleri. Durağanlık eklemi zayıflatmaya başlar..
nedenleri nasıl önlemeliyiz:
a) Eklem yenilenmesini uyaran maddeleri dışardan almalıyız.
1—su, 30 cc /kgr. Yani 70 kgr san 2 litre su. Alkali su ph 7,4 üstü
2—glikosaminkondroitin msn: hani şu kıkırdak hapı denen şey. Yalnız burada önemli bir nokta var:her araba bir mi? İstanbula traktörle gitmek var. 124 serçeyle gitmek var, birde mercedesle gitmek var ,miktar ve güvenirlilik olarak iyi bir marka olmalı.. americada yapılan bazı araştırmalarda. Bu kıkırdak tb lerinin nerdeyse yarısından fazlasında üzerinde yazan miktarların olmadığı söyleniyor.,değilki senin çinden hindistandan kepçeyle, çuvalla, harharla doldurtup capsüllettiğin şeyde olsun.
Bu glikosamin kondroitin sülfatlar. Sülfatlı gıdalar içerisinde var. Hani şu hocalarımızın tv de. Kele paça yiyin dedikleri şey bu.danadan yapıyorlar ortalıkta. Keçiden olmalı. Et yemeğini dolaba koyduğunda pelteleşen şey. Sülfürlü gıdalar, soğan sarımsak pırasa, lahana ıspanak, peynir türleri, özellikle gezen kümes hayvanatı, glikosamin kondroitine eklenip kıkırdağı yenileyen sülfür gruplarının en iyi kaynakları.. yalnız sülfür grupları bu etlerde. Hayvan ergenliğe girince oluşmaya başlıyor. Ergenliğe giren çocukların ter kokusunun değişmesindeki durum gibi. Hayvan ergenleşsin. 35 günlük tavuk olmasın. Hayvan gezsin. Etleri tam sıyrılmamış kemikleriyle yapılan çorbalar. Derilerden gelen kıkırdakımsı şeyler.. zor geliyor değilmi. Okumak zor gelir. Hele yapmak daha zor. Kelleyi paçayı ütmek için öyle demir çubuklar vardırki, yanağa ayrı, burnuna ayrı, boynuz diplerine ayrı. Settir resmen. Karaca, korkmaz görse utanır..
.ilik=glikosaminkondroitin..kelleyle paçayla uğraşamicam. Hapı yokmu dersende. Elin herifleri, deniz kabuğundan , tavuk kemiğinden, iliğinden şu bu yapmışlar. Glikosamin kondroitin miktar ne olmalı. Bunlarda fazla doz olayları pek yok. Yalnız deniz hayvanlarına ,haşeratı –bahriyeye allerjisi olanlar almamalı, idrar sökücü kullananlar, insülin alanlar kullanmamalı ve, şeker hastalarının diyabetini ilerletebiliyorlarmış.
55 kilo altınaysan günde: 1000mgr glikosamin+ 800 mgrkondroitin sülfat
55-90 arasıysan. Ki burdasındır.. günde: 1500mgr glikosamin+1200 kondroitin sülfat
90 üstü. Günde:2000 glikosamin+1200 kondroitin sülfat almalı günde 2 yada 4 doza bölerek. Kondroitin sülfat, kıkırdak oluşumunu engelleyen enzimleri baskılayan bir madde. Bu kıkırdak haplarına MSM diye sülfürlü bir madde ilave edildiğinde etkinliği daha artıyor. Sülfürlünün,antienflamatuar =kızarıklık direrici, analjezik=ağrı kesici ve antioksidan özellikleri var. Doz aralığıda geniş. 200 mgr+- 100 mgr lı dozları uygun. Glikosaminkondroitin+MSM içeren ürünlerden günde 2 kere kullanabilirler. Bu hastaların yarısı bu ne ya para tuzağı bu diyor. Zira bunlar 100 kaat. Yarısıda 2 aylık kullanımda iyi geldi ağrılar azaldı diyor. MSM için aslında ağrı kesici tb ler gibi etki ediyor deniliyor.
Hani toplu bir tedavi protokolü yapıcazya. Yani 10 kilo verilecek. Kele paça yada glikosaminkondroitin(yazması zor buna GAG deniyor kısaca. GAG+MSM alıcaksınızya, Mercedes gibi markalardan…..bu maddeler, su tutucu aynı zamanda, eklemlerde suyu tutarak o hareketle olan basıncı tampon yeteneğini arttıracak.GAG ile omega 3 leri kombine edip daha faydalı sonuçlar alan çalışmalar varki. 200 mgrlık omega 3 oranları önerilmiş. 2gr gunde alinmali...
Bu GAG ların içinde HYALÜRONİK ASİT diye bir grup daha var. Daha çok kremlerde yüzde kırşıklıkları giderici öz var. Eklemlerdeki kıkırdakları yenileyici, tamir edici ,kayganlaştırıcı yüzey özellikleri var. Hatta diz içine uygulanan’’’ amanda dizinde sıvı azalmışya senin ‘’’’durumlarında kullanılan bir şey. Vücut kendi yapıyor. Yaşlandıkça yapmayası tutuyor. Yapımı zor. Kelle paçayı yersen, tavuk suyu çorbası içersen . zönk diye alıyon. Aman yiyemem edemem dersen. Hapı küpü var. Buda aslında su tutarak tampon görevi görüyor. Yine C vit,mg, çinko hyalüronik asit oluşumunu arttırıyor.. göz altıma sürecem dersen kremini alma emilmiyor. Jelini al, o daha iyi.
3) Manganez=mangan diye bir madde var. Vücutta çok az bulunuyor. Bu eklemlerdeGAG oluşumunu hızlandırıyor.
manganez yüksek gıdalar
ananas,
esmer pirinç,
fasülye,
Hardal
fındıkta,tohumlarda,
yumurtanın sarısında,
portakalda,
ıspanakta var.
Eksikliği pek olmamasına rağmen bazı şeyler manganezi emilimini azaltıyor. Soda ve gazlı içeceklerdeki fosforik asit bunlardan birisi ,..
4) C vitaminide, kollajen yapımını uyaran bir madde. Kıkırdakların sağlamlığını sağlıyor.
b) kilolardan kurtulmak, çılgınca planlar yerine yılda 10 kgr hedefi, sürekli ağrılardan bahsederek 10 birimlik ağrılama skalasında 5-6 seviyede olan ağrıyı, 8-9 seviyeye çıkartmamak.ahhh dizlerim vahh dizlerim dememek.
c) hareket etmek, yaşım geldi emekliyim, bu yaştan sonra,artık torun bakcaz,vs vs, durursan eklemlerinde durur. 2 ay hastanede yatanların yada kırığı olan yaşlıların eklemleri sertleşip açılmayınca 3 ayda fizik tedavide o eklemi açmaya çalışıyorlar. Aktiviteyi bırakma. Dize binmeyecek egzersizler olabilir. Eliptik bisikletler en önerilenlerden. Yüzme.de

Suyu içtik, eklem yenileyicileri, kelle paçayı yedik. Yada GAG+MSM, manganezi emdirdik, gazlı içecekleri azalttık, c vitamini çaktık, kilo verdik, eklemlere fazla binmeyen hareketleri yaptık.
Şimdi eklem aralıklarına doğru uzayıp eklemi tahriş eden kireçlenmeleri ne yapıcaz. Burdada
Calsiyumu kemik dışı dokulardan uzaklaştıran.’’aktivatör X=K2 vitamini=menakinon’’ diye bir vitamin var. Matrix GLA protein diye birşeyi uyarıp calsiyumun damardan kıkırdaktan kemiğe dönmesini sağlıyor. Menakinon 4 ve menakinon -7 formları var. Bir toprak bakterisi olan basillus subtilisin, k vitaminini, menakinon 7 haline çeviren formu kanda 48 saat kalabiliyor. Menakinon 4 formu ise 6 saat kalıyor. 4 formu. Gezen hayvanların sütünde tereyağında. Organ yağlarında. Hatta kokoreçte bile var. 7 formu ise. Natto diye fermente bir japon soya yiyeceğinde var.ülkemizde bulunmaz. Gouda brie-,edan- türü peynirlerde varmış. Bulunmaz bunlar . Keçi çökeleği desek olur. Loru değil. Fermente olcak..daha basiti var, Çok şükürki lahana turşusunda da bolca var. Özetleyelim. Saf elma sirkesiyle yapılan lahana turşusu K2 vitamini içermesi nedeniyle calsiyumu dokulara hatta daha önemlisi damarlara çökmesini engelliyor.kemikerimecilere ver baba kalsiyum D 3 vit.. barsaga ordan damara.. dolayisiyla damar ici olaga biriken kalsiyum yuzunxen k 2 siz magnezyumsuz osteoproz tedavisinde kalp krizi riski artiyor ya voyn diyorlar americada.
Yine çiğ ,gezen hayvan tereyağında --Wulzen Anti Stiffness factor-- diye bir şey var.eklemleri dejenerasyondan koruyan bir madde, Pişik sütten yada ısıtırsan yağı. Çuuuft uçtu o madde. çiğ süt ürünlerinde brucella olurmu olmazmı o senin bilceğin iş.ben şahsen dağda gezen bir hayvan sütü bulursam, yağ mağ yapmadan cup diye içiveririm orda..
D vitamini...bu da calsiyumun emilmesi kemiklerde kalması vs gibi faydaları var. 80-100ng/ml seviyelerinde tutmak gerek. Bu teyzeler d vitamini seviyesine baktırsınlar. Önceki yazılarda sürekli yazdığımız d vitamini nasıl arttırılır mevzularını okusunlar.. d vitamini düşüklüğü enflamasyonu arttıyor.
Magnezyum: mg da calsiyum metabolizmasında etkili. Zaten tek başına bile migrenlilerde faydalı olabiliyor. Yapılan kan tahlillerindeki ,kan mg seviyesini gösteriyor. Oysaki daha önemli olan doku mg seviyeleri.
Magnezyumun sitrat formu. Oksit firmu degil. Onu halterciker elim kaymasin diye eline suruyo..
ıspanak ve yeşillikler.
Kabak çekirdekleri, bademler çiğ ama.yerlisi.yamuk yumuk olanı.
Avakado ve balık eti magnezyumdan zengin..
Kireçlenme ağrıları için sürekli ağrı kesici tablet içmenin böbreklere karaciğere verdiği zararlar görmezden gelinmemeli.
Bu ağrıları azalan doğal ağrı kesiciler var.
Vişne. 20 adet vişne 1 tb ibuprofen kadar etkili bir ağrı kesici.
Zencefil. En etkili ağrı kesici- antienflamatuar=kızarıklık giderici
Zerdeçal: etken maddesi curcumin, emilmesi açığa çıkabilmesi meşakkatli. Bazıları yoğurda atıp yiyor. Ama tam faydalanamıyorlar. İçindeki curcumini ortaya çıkartmak için.
2 yumurta sarısı,oran şöyle,2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı içene 1 tatlı kaşığı zerdeçalı blendırdan geçirmeli.coconut oil denen bu yağ pahalı,zeytin yağı ile yapın.daha kolayı Çayı var. Yarım çay bardağı keçi sütü, yarım çay bardağı su, yarım çay kaşığı karabiber. 1 -2 tatlı kaşığı zerdeçal. 10 dk kısık ateşte kaynarsa. İçindeki curcumin denen asıl etken madenin açığa çıkması, emilmesi karabiberden dolayı 100 kat artıyor.
Boswellia: hint sığla ağacığın reçinesi. Ağrı kesici öz var. Gittigidiyorda ucuzdu.
Bromelain: ananasta var antienflamatuar bir madde.
Setil miristoleat(cmo) balık ve süt yağlarında olan bir madde, doğal lubrikant=kayganlaştırıcı özellikleri var.diz içinde kayganlığı arttırabilir.zaten omega 3 faydalı demiştik. Balığın etini fırında yedikmi tamam.
Çuha çiçeği-siyah firenk üzümü-hodan yağı= mercedes GLA gama linoleik asit içeriyor. Ağrı kesici özelliği var. Çuhanın yağı daha iyiymiş.
Kapsaisin kremi: kırmızı biberden yapılan bir şey. Bizim ülkede yoktur..
Birazda ROMATOİD ARTRİTE bakalım.
Vücuduna her ne şekilde giren ve doğal olmayan. Yada senin vücudunun doğal olanada olmayanada savaş açıp ortalıkta karman çorman bir kaos haline dönüp. Gözünün kesitiridiği yerde enflamasyon yapan=kızarıklık en çokta eklemleri sevip oraları kızartan şişiren durum.
Kolay. En tehdit oluşturan enflamasyon yapıcı maddeleri bünyeme sokmayıveririm olay bitti. Birazda bağışıklık sistemimi sakinleştiririm.
Kim bu uyarıcılar. Kızartıcılar. Ağrıcılar..:
---alkol
---şekerler. Basit şekerler. Hatta en kötüsü fruktoz. Günde 1 meyva o da akşama kadar.daha fazlası zararlı. küçük kırmızı mor berries grubu yenebilir karadut ..narda dahil.
Şekeri kes. Yoksa dizi kestirirsin. Bu bir doktor lafı olsa ne güzel olurdu..
ŞEKERİMİ KESCEN YOKSA BEN DİZİNİMİ KESİM?..
--soda. Gazlı fosforik asidi yüksek grup. GAG oluşumunu hızlandıran manganezi azaltıyor.
--nightshades(patlıcangiller) ağrıyı arttırıyor. Domates patlıcan, patates, biber deneyerek hangisi dokunuyorsa bul bırak. İmmunopro300 testi yap. Çıkan sonuca ömür boyu uy. Hangi gıdayı yememelisin. Seni yavaşça toprağa yaklaştıran gıdaları söylüyor. 1000 kaat , sadece ist yapıyorlar..belki ank da vardır
Tahılgillerdeki gluten en alerjenlerden birisi. Karabuğday=greçka, , darı- prinç kinoa da yok bu glüten..hoca yulafin bir cesidide iyidir diyor..
süt proteini olan kazeinler. En alerjenlerden. Süt yerine yoğurt kefir en uygunu. Buradaki probiotik bakteriler kazeini parçalıyor. Alfa -1 kazein içeren inek sütü içilmemeli, alfa -2 kazein içeren keçi sütü tercih edilmeli. Kefir yoğurt olursa. Hem süt değerleri korunmuş hemde probiotikle bombalanmış oluyor..mümkünse bazı deneme zamanları koy, sütü yoğurdu peyniri tam kes bak ağrılara…
Cherries grubu meyvalar. İçerdiği antisiyanodin bilmemne gibi üst seviye antioksidanlar sayesinde enflamasyonları azaltıyor.karadut.doğal çilek,böğürtlen,ahududu,yabanmersini,yenebilir küçük kırmızı mor meyvacıklar.nar.. hergün 1 su bardağı..
Yeşil çay—çaykur zümrüt organik yeşil çay. Ucuz, hemde devletin bi kurumu sanırım. Epigallaktokateşin gibi bir madde var. Hatta bu madde. Tümör oluşumlarında tümörün yayılabilmesi için yeni damar oluşturması gerekiyor. yeni damar oluşturup başka dokulara yayılmasını en iyi baskılayan madde. Günde 3-4 kere demlenilip içilmeli. 10 dk da iç sonra etken maddeler azalıyor.
İki konuyu birleştirip bu dizi ağrıyan arabaya binip doctora eczaneye gitmekten başka birşeyler yapmak isteyen teyzeye özet geçelim….
Kiloyu verceksin.10 kgr/yıl
Suyu içeceksin. 2 lt günde, alkali olcak
Hareketi bırakmıcan,eliptik..yüzme
Kelle –paça,yada GAG-MSM
Maganez
C vitamini
Lahana turşusu
Wulzen factor.çiğ tereyağı-keçi sütü
D vitamini :50 ng/ml de olcak
Magnesium.
Vişne:günde 20 adet.
Nar:1 su bardağı.
Karadut. Cherries ler.
Zencefil,
Zerdeçal çayı
Yeşil çay. Çaykur zümrüt
Boswellia
Çuhaçiçeği yağı.siyah frenk üzümü yağı.hodan yağı=GLA
Kapsaisin kremi.
Alkolü kes
Şekeri kes
Gazlı içecekleri kes
Nightshades’ i kes =patlıcan biber patates domates.
Tahılları kes. Glutenlileri en azından
Kazeini kes. Alfa 1 kazeinlileri kes en azından
Bunları yaparak ne yapmış olucaz:
Kireçleme yapan calsiyumları ordan uzaklaştırıcaz
Eklemin yeniden yapılanmasını sağlıcaz
Eklem ağrısında, doğal ağrı kesicileri kullanıp, kc böbreğe zarar verilmesini engellicez..
Dışardan gelip eklemlerde kızarıklık yapan enflamasyonu azaltıcaz
.hayta cingene otubüsünden inip 70 yasi da zeybek oynamak icin
Sağlığımızın kontrolünü başkalarına, değil kendi elimize almış olucaz…
Tıppın birinci kuralı.: önce zarar verme’’’ dir. Yukarıda yazdığım mevzuların zarar verme potansiyelleri yoktur ve gelenekselliğin en iyi ilaç olduğunu hatırlatmaya çalıştım….
Ağrıyı kesmek yerine ağrıyı yapan nedenler üzerine
‘’yüzeyden derine tüpsüz dalışlar yaptık’’
Tüpsüz dalışlarda vurgun yeme tehlikesi yoktur.. ciğer ve merak duygusu ister, birazda cesaret.
Sağlığınızı kendiniz elinize alın. Unutmayalım insanın en iyi doktoru kendisidir.
Saygılarımla…

Yorumlar

Popüler Yayınlar