insülin yağ yakımı zeka

MCT (Orta Zincirli Trigliseritli) Yağının Olası Faydaları Nelerdir?

Orta zincirli trigliseritler, belirli yağlarda ve süt ürünlerinde bulunan bir tür yağdır. MCT yağı, bu yağlardan yapılan bir ekidir. Ancak MCT yağının potansiyel sağlık faydaları nelerdir?
Birçok makale MCT yağının kullanılmasını tavsiye etmektedir. İnsanların kilo vermelerine yardımcı olabileceğini ve başka birçok faydası olduğunu iddia ediyorlar. Bu makale, bilimsel kanıtlarla desteklenen MCT yağının sağlık yararlarını araştırmaktadır. Ayrıca, MCT yağının kullanımı ile ilgili riskleri ve ayrıca nereden kaynaklanacağını ve nasıl kullanılabileceğini de göz önünde bulunduruyoruz.

Genel bilgiler
MCT yağı, hindistan cevizi yağı, hurma çekirdeği yağı ve süt ürünlerinde bulunabilen yağlar olan orta zincirli trigliseritlerden oluşan bir besin takviyesidir. MCT yağı çoğunlukla kilo vermek isteyen kişiler tarafından kullanılır veya antrenman sırasında dayanıklılıklarını arttırır. MCT yağının bazı destekçileri, düşünebilme yeteneğinin yanı sıra çeşitli formlardaki bunamayı düzeltebileceğini de iddia ediyorlar.

MCT yağları nelerdir ve neden diğer yağlardan farklıdırlar?
Yağlar karbon atomlarının zincirlerinden oluşur ve bir kişinin diyetindeki çoğu yağ, bu atomların 13 ila 21'inden oluşur. Bunlara uzun zincirli yağ asitleri denir. Buna karşılık, kısa zincirli yağ asitleri 6 veya daha az karbon atomundan oluşur. MCT'ler, diğer iki tipin ortasında bulunan orta zincirli trigliseritleri ifade eder.
Orta uzunluktadır ve 6 ila 12 karbon atomundan oluşur. MCT'ler hindistancevizi yağında bulunur ve vücut tarafından uzun zincirli yağ asitlerinden farklı bir şekilde işlenir. Diğer yağlardan farklı olarak, doğrudan bağırsaktan karaciğere giderler.
Burada, bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar veya ketonlara dönüşürler. Ketonlar, karaciğerin çok fazla yağ parçaladığı zaman üretilen maddelerdir ve beyin tarafından glikoz veya şeker yerine enerji için kullanılabilirler.
MCT'lerde ki kaloriler çok sık kullanıldığından, yağ olarak depolanma olasılıkları daha azdır. Bu prensip, birçok insanın kilo vermenin etkili bir yolu olduğuna inandıkları ketojenik diyetin temelidir.

MCT yağının potansiyel sağlık faydaları nelerdir?
MCT yağının çeşitli potansiyel sağlık yararları vardır. Bunların bazıları bilimsel kanıtlarla desteklenirken, diğerleri henüz kanıtlanmamıştır. Her potansiyel fayda ve mevcut kanıt aşağıda incelenmiştir:

  • Daha güçlü beyin ve hafıza fonksiyonu
Alzheimer İlaç Bulma Vakfı, MCT'lerin beyin ve hafıza fonksiyonu ile ilgili avantajlarını ve Alzheimer hastalığı olan kişiler için potansiyel faydalarını bildirmiştir. Ancak, MCT'leri çevreleyen iddialar ne ölçüde bilimsel kanıtlarla destekleniyor?
2016'da yapılan bir gözden geçirmede, üç çalışmada, beynin Alzheimer hastalarında ketonları almasının sağlıklı insanlarla aynı olduğunu belirtiyor. Aksine, beynin glikozu alması Alzheimer hastalarında sağlıklı insanlardan daha zayıftı.
Gözden geçirenler ayrıca, ketozisin Alzheimer'lılar için düşünme yeteneği üzerinde hafif yararlı bir etkiye sahip olduğunu da not eder. Ketoz, beynin glikoz yerine enerji için keton kullandığı zamandır.
MCT'lerin veya MCT yağının beyin ve hafıza fonksiyonlarını geliştirebileceğinin kesinlik kazanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu, ilk araştırmanın umut verici olduğunu ve bu alanda MCT'lerin kullanımının giderek artmakta olduğunu söyledi.

  • Enerji artışı ve artan dayanıklılık
MCT yağının destekçileri, bir kişinin enerjisini artırmaya ve çalışma sırasında dayanıklılıklarını artırmaya yardımcı olabileceğini iddia ediyor. 2009 yılında yapılan bir çalışmada, uzun zincirli yağlardan ziyade MCT'ler açısından zengin gıdaların tüketilmesi, sporcuların yüksek yoğunluklu egzersize katılabileceği zamanı buldu. Bu kanıt cesaret verici olmakla birlikte, MCT'lerin ya da MCT yağının egzersiz dayanıklılığını artırabileceğinden emin olmak için çok sınırlı bir çalışmadır.

  • Geliştirilmiş kilo kaybı ve kilo yönetimi
MCT yağının destekçileri tarafından yapılan popüler bir iddia, kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Bu alan bilim adamları tarafından çok incelenmiştir. 2003 yılında yapılan bir çalışmada MCT'lerin aşırı kilolu erkeklerin yaktığı kalorileri ve yağları artırdığı saptanmıştır.
MCT'lerin obezitenin önlenmesinde ve kilo kaybını teşvik etmede yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır. 2014 yılında yapılan bir çalışmada, MCT'lerin iştahı azaltan ve bir kişinin kendini tam olarak tok hissetmesini sağlayan hormonlarda daha fazla artışa yol açtığını bulunmuştur.
Bu, daha uzun zincirli yağlarla karşılaştırıldı. Kanıtlar, MCT'lerin kilo verme ve kilo yönetiminde önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, çalışmaların MCT'ler ve özellikle MCT yağ takviyelerine bir tür diyet yağı olarak baktıklarını belirtmek önemlidir.

  • Düşürülmüş kolesterol
MCT'ler ayrıca kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korumaya yardımcı olmada rol oynayabilir. 40 kadına bakan 2009 tarihli bir çalışmada, hindistan cevizi yağının tüketilmesinin kötü tipte kolesterolü düşürdüğü ve iyi olanları iyileştirdiği bulunmuştur.
Karşılaştırma soya fasulyesi yağıydı ve kalori kontrollü bir diyetle birlikte alındı. MCT yağı hindistancevizi yağında yüksek olduğundan, kolesterol seviyelerini de artırması muhtemeldir. Ancak, çalışma özellikle MCT yağına bakmadığından, bu kesinlikle söylenemez.

  • Düşürülmüş kan şekeri seviyesi
MCT'ler ayrıca kan şekeri seviyelerini geliştirmeye ve diyabet yönetiminde potansiyel bir rol oynamaya yardımcı olabilir. 2007 yılında yapılan bir çalışmada MCT'nin, tip 2 diyabetli küçük bir grup katılımcıda insülin direnci dahil olmak üzere diyabet risk faktörlerini iyileştirdiği bulunmuştur.

Riskler ve düşünceler
Diyet kaynaklarından ve MCT yağından alınan MCT'lerin bazı sağlık yararları olabilir. Bununla birlikte, bir insan bunları tüketdiğinde, yağ tüketiyor olduğunu hatırlamak önemlidir. MCT yağı almak, bir kişinin diyetine ekstra yağ ve kalori ekler.
Bu nedenle, MCT yağının aşırı kullanımı yararlı olmayabilir ve bir kişinin kilo almasına neden olabilir. MCT yağ takviyeleri gıda yağlarının versiyonlarından üretilir ve bu yüzden doğal bir ürün olarak kabul edilmez.
MCT yağının düşük pişme noktasına sahip olduğunu hatırlamak önemlidir, bu nedenle yemek pişirmek için uygun değildir. Bununla birlikte, MCT'lerde yüksek olan katı hindistan cevizi yağı, yemek pişirmede kullanılabilir ve zeytinyağı veya diğer pişirme yağlarının yerine kullanılabilir.

MCT kaynakları
MCT yağ takviyeleri birçok sağlık gıda deposunda mevcuttur ve çevrimiçi satın alınabilir. Bazı insanlar diyetlerinde MCT'leri tüketmeyi tercih ederler, bu da takviye almaktan daha doğal olabilir.
MCT'ler aşağıdaki yağlarda bulunur:
  • Hindistan cevizi yağı
  • Hurma çekirdeği yağı
  • Süt
  • Tereyağı

Yorumlar

Popüler Yayınlar