sırke2

Sirke üretim aşamaları: iki aşamadan oluşur ve kesikli bir süreçtir

1.aşama : Etil alkol fermantasyonu Mayalar anaerobik yolla şekeri etil alkole parçalarlar

2. aşama : Asetik asit fermantasyonu Etil alkol Acetobacter ve Gluconobacter gibi sirke (asetik asit) bakterileri tarafından aerobik şartlarda asetik asite okside edilmektedir.

SİRKE ÜRETİM YÖNTEMLERİ

Yavaş Yöntem (Kesikli/Geleneksel Yöntem): •

 Önce hammaddede alkol fermantasyonu gerçekleştirilir. Alkol oranı %13 düzeylerine çıktığında, asetik asit bakterileri sıvı yüzeyde gelişerek bir zar oluşturur (sirke anası). Yüzeyde oluşan sirke anası etil alkolün asetik aside dönüşmesini gerçekleştirir. • Bu yöntemle oldukça yavaş sirke üretilir. Ama üretilen sirkenin kalitesi oldukça yüksektir.

.
Elma Sirkesi Tarifi ----------- ----------------- Sevgili dostlar benim ölçülerim 50 kg lık tanklara göredir. o nedenle ben 50 kg elmanın hep ondabirine göre anlatacağım. öncelikle elma seçiminiz doğru olmalıdır. organik diye bahsetmek çok doğru gelmemektedir. herkesin bahçeden toplayabileceği herhangi bir şekilde zirai mücadelesi yapılmamış elmalar sirke için uygundur. elmanın ne çok tatlı ne çok ekşi olmaması önemlidir. yada ekşi ve tatlı elmaları karıştırmak suretiyle yapabilirsiniz. elmaların temiz olması önemlidir.(sakın su ile yıkamayın yabani mayasını yok edersiniz) çürükleri varsa kesinlikle atılmalıdır. bunların hepsinin var olduğunu düşünerek 5 kg elmayı güzelce parçalayalım. 5 kg elma için 5 kg temiz su ile ağzı açık bir kapta 2-3 gün her 8 saatte bir karıştıralım. 3 gün sonunda su ve elmayı hamur kıvamında yada püre kıvamında olacak şekle getirelim. ortaya çıkan maişe tabir ettiğimiz sıvıyı hava kilidi takabileceğiniz mümkünse cam veya çelik kaba alalım. bazı büyük ve gıdaya zarar vermeyen plastik kaplarda olabilir. elde edilen maişe yi kaba koyduktan sonra fermantasyonu hızlandırmak ve elmanın şekerinin az olduğunu düşündüğünüzde içine kilo başı 20 gr bal atınız. 10 kg sıvı için 200 gr bal yetecektir. kabınızın ağzını kapatıp hava kilidi takarak fermantasyona başlayabiliriz. bunun amacı asetik mayalama dediğimiz alkole dönüşen elmayı sonra sirkeye çevirmek içindir. hava kilidi izlenir hava çıkışının bittiği noktada artık elmamız şarap olmuş ve alkolü açığa çıkardığımızı gösterir. yaklaşık 1 hafta şekeri yüksek elmalarda 10 gün sürecektir. elde edilen maişe ağzı açık bir kaba alınarak sirkenin oluşumuna hazır demektir. burada ekleyeceğimiz malzemeler ise daha önce yapmış olduğumuz elma sirkesinden bir su bardağı ve yine daha önceki sirkemizden elde ettiğimiz 1 su bardağı sirke anası (olmayanlar için benden isteyebilirler ) ve sirkeleşmeye destek için 200 gr bal atmanız gerekmektedir. güzel bir tülbent ile üzeri örtülür . bir kaç gün üzerinde küflenme olmaması için tahta bir kaşıkla karıştırılır. tahta kaşık kesinlikle daha önce yemek için kullanılmamış ve deterjan değmemiş olmalıdır. bundan sonrası sirke sineklerinin size yardımı ile muhteşem bir sirkeye doğru yönlendirmesi olacaktır. ısı 20 derecenin altında olmamalıdır. bir kaç gün karıştırdıktan sonra bir daha yerinden bile oynatılmamalıdır. ben yaklaşık 3 ay beklemekteyim. siz bekleme süresini tadarak karar verebilirsiniz. güzel bir süzme işleminden sonra bir kapta dinlenmesini sağlayınız. burada tavsiyem 1 ay bu kapta beklemelidir. oluşan analar çok değerlidir. eğer ana oluşmazsa sirkede sorun var demektir. anayı fazla tutarsanız . bu sefer sirkeden kaybedersiniz. çünkü oluşan bakteriler sirkenin bünyesinde bulunan yararlı bakterileri yiyerek güzel bir krem için sizi beklemektedir. o da çok yaralıdır.



Yorumlar

Popüler Yayınlar