Magnezyum 2



Magnezyum, vücudumuzda bulunan dördüncü en bol mineraldir ( R ). Tüm canlı hücreler için vazgeçilmezdir ve sayısız fizyolojik fonksiyonlar ( R ) için hayati önem taşımaktadır .

Magnezyum, ATP’nin (hücrelerimizdeki ana enerji kaynağı) ( R ) üretimi ve DNA, RNA ve proteinlerin ( R , R ) üretimi için gereklidir .



Magnezyum hücre-hücre iletişiminde ( R ) önemli rol oynamaktadır .

300’den fazla enzimin düzgün çalışması , magnezyumun varlığını bağlıdır ( R ).

Pozitif yükünden dolayı, magnezyum hücresel kapağı (membranlar) ( R ) dengeler .

Magnezyum aşağıdakiler için önemlidir:

Kemik sağlığı ( R).
kas kasılması ve rahatlama ( R, R ).
kalp ritmi ve tansiyon( R ).
kan şekeriseviyelerinin dengelenmesi  ve şeker ve yağ metabolizmalarının düzenlenmesi ( R , R ).
nörotransmitter üretimi ve düzenlenmesi ( R),
sinirsel fonksiyonlar ( R).
bağışıklık sistemi ( R).
Magnezyum eksikliği



Düşük magnezyum  dünya genelinde yaygındır ( R ).

Çoğu Amerikalı yetişkin arasında diyetle alınan magnezyum alımı düşüktür. Bir çalışma, gıda kaynaklarının magnezyum alımını kadınlarda 261 mg, erkeklerde 347 mg olarak hesapladı ( R ).

Çeşitli hastalıklara ve ilaç kullanımlarına bağlı olarak böbrekler yoluyla magnezyumun atılımı daha fazla olabir ve vücut magnezyum ihtiyacı ona göre artabilir örneğin antidiüretikler, aminoglikozidler, florokinolonlar, cisplatin, digoksin, siklosporin, amfoterisin B ile diyabet, alkolizm, tedavi durumlarında böbrekler yoluyla atılım artar ,vücutta düşük magnezyum seviyelerine bağlı kusurlar oluşabilir , R, ).



Akut duygusal stres ve stresli etkinlikler magnezyum atılımını / kaybını ( R ) arttırır .

Magnezyum atılımı, çeşitli kronik hastalıklar ve gıdaların magnezyum ( R ) düzeylerinin azalması nedeniyle emilim yaşla birlikte azalırken,atılım artmaktadır .

Yaşlı kadınlar da, kemik ve kan ( R ) arasında magnezyum alışverişini sınırlayan osteoporoz ihtimali daha yüksek olduğu için, kısmen magnezyum yetersizliklerine erkeklerden daha fazla duyarlı olabilirler .

Magnezyum eksikliği, aşırı uyarılma, ajitasyon, tetany (istemsiz kas kasılmaları), baş ağrısı, nöbet, ataksi, vertigo, kas güçsüzlüğü, titreme, sinirlilik, anksiyete, uykusuzluk, sinir uyumu, baygınlık, yorgunluk, konfüzyon gibi çeşitli nöromüsküler ,halisinasyonlar ve depresyon gibi  psikiyatrik semptomlar üretir. ( R ).

Magnezyum kısıtlaması metabolizmada, glikoz dengesi ve diğer minerallerin retansiyonu ve atılımı ( R ) üzerinde zararlı etkiye sahiptir .



Magnezyumun  Faydaları

1) Magnezyum Fiziksel Performansı Artırabilir
Gerek istirahatte gerekse egzersiz sırasında doğru kas fonksiyonu için magnezyum gereklidir ( R ).

Magnezyum eksikliği egzersiz kapasitesini bozabilir ve fiziksel performansı düşürebilir ( R ).



Magnezyum eksikliği artmış iltihaplanma, kas hücresi değişiklikleri ve hücrelerde bozulmuş kalsiyum dengesi ile ilişkilidir ( R ).

Magnezyum eksikliği ( R ) olmamasına rağmen, magnezyum takviyelerinin direnç egzersizi ( R ) performansı üzerinde ve voleybol oyuncularında performansında olumlu bir etkisi oldu .

Genellikle, magnezyum takviyeleri, diyet alımı veya kan seviyeleri düşük olduğunda ( R ) daha büyük etkiye sahiptir .

Magnezyum takviyeleri, yaşla ilişkili fiziksel performans düşüşünü ( R ) önler veya geciktirir .

12 haftalık günlük magnezyum oksit takviyesi, sağlıklı yaşlı kadınlarda fiziksel performansı artırdı ( R ).

2) Magnezyum, Kemik Bütünlüğünü Sağlar


Magnezyum, D vitamini üretimi ve işlevi için gereklidir

Magnezyum seviyelerinin kontrol edilmesi ve sürdürülmesi (homeostaz), kemik bütünlüğü ( R ) için önemlidir , çünkü hem düşük hem de yüksek magnezyum düzeyleri kemikler üzerinde zararlı etkilere sahiptir ( R ).



Daha düşük magnezyum alımı düşük kemik mineral yoğunluğu ( R ) ile ilişkilidir ve osteoporozu ( R ) yükseltir .





Postmenapozal kadınlarda, düşük magnezyum alımı daha hızlı kemik kaybı veya daha düşük kemik mineral yoğunluğu ( R ) ile korelasyona girmiştir .

Magnezyum takviyesi osteoporotik kadınlarda ( R ) yararlıydı .

Öte yandan, yükselmiş magnezyum, mineralizasyon kusurlarına ( R ) yol açan kemik metabolizması ve paratiroid bezi fonksiyonu üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir .

Sıçanlarda magnezyum fazlalığı (5-10 defa besin gereksinimi), kısa dönemde kemik mineral yoğunluğu üzerinde herhangi bir etki oluşturmazken, uzun dönemli çalışmalarda kemik mineral yoğunluğunu düşürmüştür ( R ).

İnsanlarda yüksek doz magnezyuma akut maruz kalma durumunda kemik lezyonları ve düşük kemik mineral yoğunluğu kaydedildi ( R ).

3) Magnezyum, Kan Basıncını Azaltır
Magnezyum takviyesi kan basıncında 12 puan (mmHg) ( R , R ) düşüşe neden olmuştur .

Magnezyum, kan basıncını ( R ) düşüren tüm ilaç sınıflarının etkinliğini arttırır ve ayrıca kan basıncını düşürücü ilaçlarla ( R ) hastalarda yüksek kan basıncını düşürür .

4) Magnezyum Kardiyo-Vasküler Hastalığa Karşı Korur


Magnezyum, kalbin normal elektriksel aktivitesi için gereklidir ve kan damarlarını genişleterek, yağ metabolizmasını arttırarak, inflamasyonu azaltarak ve kan trombosit agregasyonunu ( R ) inhibe ederek kardiyovasküler sistem üzerinde faydalı etkileri vardır .

Düşük magnezyum ve diyetteki magnezyumun deneysel kısıtlaması kardiyak aritmileri artırır ( R ).



Anormal derecede düşük dolaşımdaki magnezyum kardiyak arrest için bilinen bir risk faktörüdür ( R ).

Dolaşımdaki magnezyumdaki artış, kardiyovasküler hastalık riskini% 30 daha düşürdü, diet magnezyumu ise iskemik kalp hastalığı ( R ) riskini % 22 daha düşürdü .

Tahıllar, fıstıklar ve sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin gıdaların tüketiminin artması, kardiyovasküler mortalite riskini% 28 düşürdüğü tahmin edilmektedir ( R ).

Kişisel tercihim, lektinleri azaltmak ve magnezyum takviyeleri almak ve sebzeler yemek gerekmektir .

Magnezyum alımı, inme ve ölümcül kalp hastalıklarında ( R ) magnezyumun seviyelerinin   arterlerin sertleşmesiyle (kalsifikasyon) ters orantılı etkisi vardır.

5) Magnezyum, diyabet ve insülin direnci riskini azaltır
Düşük magnezyum düzeyleri insülin direncinin ( R ) gelişiminde rol oynar .

Düşük serum magnezyumuna sahip diyabetik olmayan hastalarda, yüksek magnezyum düzeyleri olan hastalara kıyasla ( R ) , insülin direncine, glukoz intoleransına ve insülin seviyelerinde artışa göre anlamlı olarak daha yüksektir .

Düşük magnezyum, özellikle alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı ve alkolsüz steatohepatit gibi karaciğer hastalığının nedenleriyle ilişkilendirilmiştir . Her iki koşul da, insülin direncinin yanı sıra obezite , tip 2 diyabet , yüksek yağ seviyeleri ve yüksek tansiyon ( R ) ile güçlü bir şekilde ilişkilidir .

Magnezyum metabolik sendrom ( R ) ile ters orantılıydı ve oral magnezyum takviyesi, metabolik profili geliştirdi ve metabolik obez ve normal kilolu bireylerin ( R ) kan basıncını düşürdü .

Çalışmada Magnezyum klorür alan hastalarda kan basıncı, insülin direnci, açlık glikozu ve trigliserid düzeyleri anlamlı olarak azaldı ( R ).

Düşük magnezyum alımı olan Tayvanlı nüfusta, ( R ) diyabet riski yüksektir .

Daha fazla magnezyum alımı, tip 2 diyabet ve metabolik anormallikler ( R ) riskinde azalma ile ilişkiliydi .

Tahıllar, fasulye, fıstık ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin gıdaların tüketiminin artması, tip 2 diyabet ( R ) riskini azaltabilir .



Kanıtlar artmış magnezyum alımıyla ( R ) artmış insülin duyarlılığı, yüksek kan şekeri, tip 2 diyabet ve artmış yağ içeriği olduğunu ileri sürmektedir .

6) Magnezyum, Sinir ve Beyin Fonksiyonu için Yararlıdır


Beyin magnezyumunun yükselmesi, öğrenmeyi artırabilir ve sıçanlarda korkunun aşırı yaygınlaşmasını önleyebilir ( R ).

Magnezyum takviyelerinin, çeşitli nörolojik bozukluklarda ( R ) fonksiyonel düzelmeyi önemli ölçüde iyileştirdiği gösterilmiştir .

Magnezyum takviyeleri, farelerdeki ( R ) sinir davranışını, elektrofizyolojik işlevleri, sinir rejenerasyonunu ve  iltihaplanmayı azaltır .

7) Magnezyum, baş ağrısı ve migreni rahatlatır.


Magnezyum eksikliği beyin arter spazmına ve ağrı maddelerinin (örneğin P maddesi) ( R ) serbest bırakılmasına neden olabilir .

Migren ve gerilim baş ağrısı hastalarında serum magnezyum düzeylerinde belirgin düşüş görüldü ( R ).

12 haftalık günlük yüksek doz oral magnezyum (600 mg), baş ağrısı sıklığını% 41.6 azalttı ve aynı zamanda akut atakların ( R ) şiddetini, ilaç kullanımını ve süresini azalttı .

Bilinen düşük serum magnezyum seviyesine sahip migren hastalarına akut magnezyum sülfat kullanımı atağı hafifletir ( R ).

Magnezyum takviyeleri, rutin tedaviyle birlikte tüm migren göstergelerini ( R ) önemli ölçüde geliştirdi .

8) Magnezyum Kronik Yorgunluk Sendromunu Giderir


Hem katekolaminler hem de kortikoidler de dahil olmak üzere stres hormonları, doku magnezyum düzeylerinde ( R ) bir azalmaya neden olabilir .

Kronik yorgunluk sendromundaki belirtilerin ve bulguların çoğunun magnezyum eksikliği sebebiyle oluştuğu görüldü ( R ) .

Birkaç yüz kronik yorgunluk sendromu hastasını değerlendiren bir sevk merkezi, hastalarının yarısının magnezyum yetersizliği ( R ) olduğunu gözlemledi .

9) Magnezyum, kaygı ve OKB’yi azaltır
Magnezyum takviyesi, diğer vitaminler, mineraller ve bitkisel ekstraktlar ( R ) ile birlikte kullanıldığında anksiyete ve anksiyete ile ilgili bozuklukların tedavisinde etkilidir .

Magnezyum, HPA ekseni ( CRH , ACTH , Kortizol ) ( R ) bastırmaya yardımcı olur .

Magnezyum ile B6 vitamini birlikte alındığında kadınlarda, adet öncesi anksiyete de rahatlama görülür  ( R ).

Kısmi magnezyum tükenmesi , farelerde anksiyete ile ilişkili davranışı arttırdı ( R ).

OKB hastalarında daha düşük magnezyum ( R ) bulunmuştur.

Magnezyumun anti-anksiyete rolü büyük oranda NMDA reseptörlerini ( R ) bloke etme kabiliyeti ile aracılık etmektedir .

10) Magnezyum Depresyonu Azaltır


Magnezyum, depresyona neden olan yolların çoğunda ters rol oynar ve birçok enzim, hormon ve nörotransmitterde ( R ) bulunur.

Çok düşük magnezyum içeriğine sahip, günlük gereksinimin sadece% 10’undan oluşan bir diyeti tüketen fareler, depresif davranış ( R ) gösterdi .

Düşük magnezyum durumu, çeşitli yaş gruplarında ve etnik popülasyonlarda artmış depresif belirtilerle ilişkilendirilmiştir ( R ).

İntihar depresyonunun özellikle magnezyum yetersizliği ( R ) ile ilişkili olduğu düşünülmektedir .

Magnezyum takviyesi, majör depresyon, adet öncesi semptomlar, doğum sonrası depresyon ve kronik yorgunluk sendromu ( R ) semptomlarında iyileşmelere bağlanmıştır .

Travmatik beyin hasarına maruz bırakılan sıçanlara magnezyum sülfat verilmesi hem post-travmatik depresyon insidansını hem de şiddetini ( R ) önemli ölçüde azalttı .

Magnezyum tuzlarının ve antidepresanların farklı sınıflardan (yani, fluoksetin, imipramin ve bupropiyon) birlikte uygulanması sinerjik antidepresan benzeri etki ( R ) ile sonuçlanmıştır .

Magnezyum takviyesi ile ilgili vaka çalışmaları bir hafta içinde depresyon, anksiyete ve uykudaki düzelmeleri bildirmiştir ( R ).

Şaşırtıcı bir şekilde, bir çalışmada, yaşlı erişkinlerde düşük magnezyum alımı bile depresyondan ( R ) korumaktadır .

11) DEHB’de Magnezyum Faydalı Olabilir
Azalmış serum magnezyum düzeyleri DEHB hastalarında bulunmuştur ( R ).

Psikostimülanlar, 3 haftalık tedaviden sonra DEHB’de serum magnezyum düzeylerini arttırdı ( R ).

Magnezyum takviyesi, dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) tedavisinde yararlı olabilir ( R ).

12) Magnezyum, cilt alerjileri için faydalıdır.


Magnezyum eksikliği bağışıklığı ( R ) bozar .

Cilt alerjisi ( R ) olan hastalarda topikal ve oral magnezyum tuzlarının uygulanması yararlı etkilere sahiptir .

13) Magnezyum, İnflamasyonu Azaltır
Preterm doğum öncesinde magnezyum sülfat (epsom tuzu) maruziyeti nöroprotektiftir, serebral felç ve büyük motor disfonksiyon ( R ) riskini azaltır .

Gebe annelerde, magnezyum sülfat maternal TNF ve IL-6 üretimini azalttı ve  uyarılan koşullar altında TNF-α ve IL-6 üreten bebeğin monositlerinin frekansını büyük ölçüde azalttı ( R ).

Magnezyum, Nf-kB aktivasyonunda ( R ) kritik bir düzenleyici rol oynamaktadır .

14) Magnezyum yavaş yaşlanmaya neden olabilir


Birkaç kanıt, düşük Magnezyum ile yaşlanmaya ve yaşla ilişkili hastalıklara bağlanır ( R ).

Araştırmalar, düşük magnezyumdaki (Mg) kültürlerin insan endotel hücreleri ve fibroblastların ( R ) ölümünü hızlandırdığını göstermiştir .

Magnezyum yetersizliği, bu süreci etkileyebilecek hücresel metabolizmaya müdahale eder ( R ).

15-16) Magnezyum, Mitokondri ve Antioksidan Fonksiyon İçin önemlidir
Mitokondriyumdaki magnezyum toplam hücresel magnezyumun ( R ) üçte birini oluşturur .

Magnezyum depolanan enerjinin önemli bir kaynağı olan ATP ( R ) ile kompleks oluşturur .

İnsanlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı, ( R )  mitokondriyum tarafından üretilir .

Magnezyum, ATP sentezi, elektron taşıma zinciri kompleks alt birimleri ve oksijen giderme ( R ) gibi temel mitokondriyal fonksiyonlar için kritik öneme sahiptir .

Magnezyumun yetersiz bulunması, proteinler ( R ), DNA ve diğer temel moleküllere ( R ) yapısal ve fonksiyonel bozulma ile mitokondriyal etkinliğin azalmasına ve reaktif oksijen üretiminin artmasına neden olabilir .

Magnezyumu yetersiz insan hücreleri ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar, magnezyum eksikliği olan hayvanlarda ( R ) antioksidan kapasitesinde ( R , R2 ) azalma ve mitokondriyal şişme olduğuna dair kanıtlar göstermektedir .

Dolayısıyla, magnezyum, oksidatif stresin kontrolü ve mitokondriyanın normal fonksiyonunun sürdürülmesi için temel görünüyor.

17) Magnezyum kanseri önler


Magnezyum eksikliği, kronik inflamatuar stresin şiddetlenmesiyle kanser başlangıcında ( R ) rol oynayabilir .

Daha yüksek serum magnezyum konsantrasyonlarına sahip olan orta yaşlı erkekler düşük serum magnezyum ( R ) olanlara kıyasla kanser ölümü riski% 50 daha düşüktü .

Magnezyum alımı, pankreas kanseri birincil önleme açısından yararlı olabilir. Magnezyum alımında gün azalma başına her 100 mg’ı, pankreas kanseri (insidansında% 24 artış ile ilişkilendirilmiştir R ).

18) Magnezyum, gebelikte fayda sağlar


Gestasyonel magnezyum eksikliği gelişimsel bozukluklara ( R ) neden olabilir .

Magnezyum takviyesi, yeni doğan sarılık  insidansı ( R ) ile sonuçlandı ve düşük doğum kilosu ( R ) riskini azalttı .

Magnezyum alan kadınlar, gebelik sırasında hastaneye kaldırma gereksinimini azaltma ihtimalini önemli ölçüde azaltıyordu ( R ).

Hamileliğe bağlı diyabetli kadınlar arasındaki magnezyum takviyesi, metabolik durum ve gebelik sonuçları üzerinde olumlu etkilere sahiptir ( R ).

Gebelik esnasında  magnezyum annenin kanından diğer besinlerle fetusa transfer olur,ve gebe annede magnezyum eksikliği oluşabilir ve buna bağlı  gebelik sonrası depresyonun (annede gebelik sonrası magnezyum eksikliğine bağlı olarak) oluşmasına katkıda bulunabilir ( R ).

19) Magnezyum Pankreatiti Gerebilir
Beslenmede magnezyum eksikliği, kalsiyum konsantrasyonlarını artırarak pankreasın hastalığa karşı duyarlılığını arttırır. Yüksek kalsiyum, pankreatik inflamasyon ( pankreatit ) için belirlenmiş bir risk faktörüdür ( R ).

Magnezyum uygulaması, sıçanlarda pankreatit sırasında pankreas enzimi aktivitelerini, doku şişme ve ölümünü ve iltihaplanmayı azalttı ( R ).

20)  Magnezyum Böbreklere iyi gelir
Düşük magnezyum, diyaliz hastalarında ( R ) mortalitede olduğu kadar, kronik böbrek hastalığında ölüm riski ve böbrek fonksiyonlarında azalma ile ilişkilidir .

Over ve diğer kanserler için yaygın olarak kullanılan bir kemoterapötik olan Cisplatin, çoğu hastada magnezyum düzeylerini düşürür ve hastaların% 25-30’unda akut böbrek hasarına neden olur.

Sisplatin tedavisi sırasında magnezyum takviyesi, farelerde sisplatin aracılı akut böbrek hasarına karşı korur ( R ).

Ek olarak magnezyum takviyesi terapisi, sisplatin ( R ) alan hastalarda hem sıklığın azalması hem de böbrek toksisitesinin şiddetinin azalması ile anlamlı derecede ilişkiliydi .

21) Magnezyum İşitme Kaybını Önler


Magnezyum alımı, işitme kaybını ( R ) önlemek için antioksidanlar ile sinerjik bir şekilde hareket eder .

Magnezyumun Dezavantajları ve Yan Etkileri

Kronik yüksek diyette magnezyum maruziyeti sıçanlarda ve insanlarda potansiyel tiroid bozulmasına neden olur ( R ).

Magnezyum aynı zamanda isal oluşumuna neden olabilir ve sık sık tuvelete çıkmanıza sebep olabilir.

Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda veya diyalize giren bireylerde serum magnezyum konsantrasyonları sıklıkla yükselir ve mineralizasyon kusurlarıyla ( R ) korelasyon gösterir .

Kronik yüksek diyette magnezyum maruziyeti potansiyel tiroid parçalanmasına ( R ) neden olur .

Magnezyum bazen potansiyel olarak sorunlu bir protein olan GSK3b’yiartırabilir  , ancak bu lityum ( R ) tarafından engellenebilir .

Magnezyum kaynakları



Magnezyum içeren başlıca besin kaynakları, yapraklı yeşil sebzeler, meyveler, baklagiller (özellikle soya), fındık (badem, kaju fıstığı), tahıllar, kırmızı et ve deniz ürünleri ( R , R ) ‘dir.

Bu gıdaların tüketimi kolayca magnezyum düzeylerini ( R ) yükseltebilir .

Magnezyum içeren takviyeleri genellikle çok az sayıda rapor edilen yan etki ( R ) ile iyi tolere edilmiştir . Yan etkiler bazı insanlarda mide bulantısı, kusma veya diyare gibi gastrointestinal rahatsızlığı içerir ( R ).

Magnezyum takviyesi hızlı sonuç verir. Magnezyum takviyesi ile ilgili vaka çalışmaları bir hafta içinde depresyon, anksiyete ve uykudaki düzelmeleri bildirmiştir ( R ).

Biyoyararlanım ve Dozajlama

Magnezyumun bütün takviyeleri kolayca emilir ( R ).

Aspartat, sitrat, laktat, fümürat, asetat, askorbat ve glukonat gibi organik magnezyum formları, oksit, sülfat, klorür ve karbonat ( R ) gibi inorganik formlara kıyasla daha fazla çözünürlüğe ve biyoyararlanıma sahiptir .

Magnezyum sitrat gibi bir magnezyum şelat, yetişkinlerde günde 600 mg’a kadar dozlar için güvenli kabul edilir ( R ).

Yüksek dozlarda (> 10 mg / kg / gün) magnezyum toksik ( R ) olabilir.

Magnezyum Alış

Farklı magnezyum formları farklı etkilere sahiptir.

Şahsen butiratı olan magnezyumu alıyorum, çünkü butiratı severim.

İyonik mineral formları iyidir.

Sitrat formu, iyi emilen standart bir üründür.

Magnezyum glisinat, biraz daha fazla glisin arıyorsanız iyi olur.

Magnezyum laktat, daha fazla laktat arıyorsanız iyi olur .

Epsom tuz banyosu iyidir, çünkü bağırsaktan geçmez, bu nedenle diare riski azalır.

Magnezyum krem ​​/ yağ iyidir, çünkü daha yavaş emilim, ancak kremlerle bulduğum sorun kaşıntı ve berbat olmalarıdır.

Ekstra malat istiyorsanız, magnezyum malat alabilirsiniz . Malate iyi bir şelatlayıcıdır ve aynı zamanda enerji üretimi için de uygundur.

Maalesef magnezyumun bir çok formu ülkemizde henüz bulunmamaktadır umarım yasal düzenlemelerle önümüzdeki yıllarda bunlar ülkemizde rahatça üretilir

Yorumlar

Popüler Yayınlar