SİRKE

SİRKEDE KEF KÜF MANTAR SOLUCAN ( KURTÇUK) Sirke hastalıkları sirke sıvısı içinde zararlı mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen tehlikeli değişmelerdir. Başlıca sirke hastalığı bakteriler ve yabani mayalardır. Hijyen kurallarına riayet edildiğinde korunma oranı yüksek olmaktadır. Küflü hiç bir gıda üzeride temizlenerek kullanılmamalıdır. Gözle görülmeyen sporları sıvıya geçmekte uygun zamanda tekrar küflenmektedir. Sirke kavanozlarında dönem dönem gördüğümüz solucanlar ( Kurtçuklar) genellikle şişelerin boğaz kısımlarında bulunurlar. Doğada yalnızca sirkede bulunan bir türdür ve sağlık açısından zararlı değildirler. Fakat hoş bir görüntü vermediği için istenmezler. Bu durumla karşılaşmış ve rahatsız olanlar sirke kavanozunu süzüp temizleyip tekrar doldurabilirler. KEF NEDİR? kef ölü alkol bakterileridir. Sirkenin ilk fermantasyonunda oluşur. kef ve sirkeyi yeterli derecede karıştırmamanın getirdiği görüntü aynı şey değildir. Meyve dibe inene kadar yoğun karıştırma uygulanmalı devamında yüzeyde toplanacak ölü alkol bakterilerinin oluşturduğu kef tabakası temizlenmelidir. Yüzeyde kalması mantarların beslenmesine neden olur ve sirkeye zarar verir. Bu tabaka alındıktan sonra hijyene dikkat edilerek kurulmuş meyve seker oranı yüksek, alkol oranı kaliteli sıvımızdan, sağlıklı sirkeye ulaşmış oluruz.
YAVAŞ YÖNTEMLE SİRKE ÜRETİMİNDE KARIŞTIRMA İŞLEMİ Doğal meyve ve klorsuz su ile sirkenin kurulumu yapıldı.Artık süreç başlamıştır. Meyve suyun yüzeyinde toplandığı için günde bir kaç defa meyve karıştırılır.. yüzeyde serbest kalan meyve karıştırma işlemi yapılmaz ise küf bakterileri üretmeye başlar.. meyve suyun altına inene kadar bu işleme devam etmek gerekir. Bu işlem süreci ortam ısısından meyvenin şeker oranına göre değişkendir. Meyve dibe indikten bir süre sonra sıvının yüzeyinde ince bir zar oluşmaya başlar.Alkolden meydana gelen asetik asit özgül ağırlığını zamanla alkole göre daha fazla olacağından tabana doğru çökecektir.. özgül ağırlığı daha az olan alkol devamlı zar ile temas halindedir.Böylece sirkeleşme işlemi yavaş fakat kaliteli bir şekilde ilerler. Sirkeleşme işleminin sirke anasının kendiliğinden ağızdan ayrılarak dibe inmesi ile tamamlanır.Bu süre meyve şeker oranı ,ortam ısısına göre değişkendir yaklaşık 8 ila 12 hafta arasında tamamlanır.
SİRKE ÇEŞİTLERİ VE FAYDALARI ELMA SİRKESİNİN FAYDALARI : Avrupa da ilaç olarak kullanılır Elma sirkesinin faydaları saymakla bitmez ,cildi Güzelleştirir,Üst Solunum Yolları Enfeksiyonlarına Şifadır,Doğal Kireç Sökücüdür,Kabızlığı Giderir,Elma Sirkesi Zayıflatır,Sivilce Ve Akne Tedavisi,Diş ve Ağız Sağlığı,Kan Şekeri Kontrolünü Sağlar,Saçları Güzelleştirir,Kramplara Şifadır,Enfeksiyon Tedavisi,Kandaki Kolesterolü Düşürür Doğal Bulaş Makinesi Deterjanıdır. ÜZÜM SİRKESİ Yapılan araştırmalara göre üzüm sirkesi yemeklerden sonra tüketilirse kan şekerini düzenleyici bir etki sağlayarak hazmı kolaylaştırır.Üzüm sirkesi cilt tahrişlerine karşı da kullanılmaktadır. Özellikle saç derisi ve diğer cildin diğer bölgelerinde oluşan tahriş ve kaşıntıya karşı kullanılabilir. Ilık bir duş aldıktan sonra tahriş oluşan bölgelere üzüm sirkesi sürülebilir. Ayak tırnaklarında oluşan mantarlara karşı üzüm sirkesi aynı ölçülerde su ile inceltilerek tırnak mantarlarına uygulanabilir. Saç bakımı için de üzüm sirkesinden yararlanılabilir.Üzüm sirkesi cilt yanıkları üzerinde de oldukça etkilidir. NAR SİRKESİ :Diş eti kanamalarına Cilt lekeleri,Cildin parlak olmasını sağlar İshali durdurur.Bağırsaklar bulunan parazitlerin dökülmesinde fayda sağlar. Kan şekerini kontrol altında tutar ve kolesterolün ilerlemesini durdurur.Olası enfeksiyonlara karşı vücudu korur ve vücudun direncini arttırır.Yağ yakıcı Zatürree ve ses kısıklıkların da nar sirkesini hafif tatlandırıp içebilirsiniz. Kısık olan sesinizi açacaktır ve zatüreye karşıda tam anlamıyla koruyucudur.Bayılma nöbetleri geçiren kişilerin her gün bir yemek kaşığı nar sirkesi tüketmeleri tavsiye edilir.Yüksek tansiyon sorunu olan kişiler için oldukça etkilidir ve yüksek olan tansiyonu dengeler.Kellik tedavisinde kullanılır ve saç dökülmelerini minimuma indirir. ALIÇ SİRKESİ: Kalp ve Damar rahatsızlıklarında kullanılır. Kalbi güçlendirerek, daha sağlıklı olmasını sağlar.Böbrek hastalıklarına çok iyi gelir. Tansiyonu dengede kalmasını sağlar.Sürekli kullanımla şeker hastalığının etkilerini azaltır. Bu sirke sayesinde şeker hastalığından kurtulanlar bile vardır.Çok yüksek miktarda antioksidan içerir. Grip nezle ve soğuk algınlığına karşı koruy
SİRKE NEDEN SUYA DÖNÜŞÜR? 1) Sürecini tamamlamış sirke süzülüp oksijenle teması kesilmezse oksijen sirke asidinin parçalayarak doğal niteliklerin değişmesi sebep olur. Oksijen asidi parçalar ve sirkeniz suya dönüşür. Ana dibe çöktüyse ananın işi bitmiş demektir. Sirkenin tadına bakın sirkeleşme tadı aldıysanız ters bir lezzet yoksa süzün. Ağzı hava almayacak şekilde kapalı muhafaza edin. 2)Hava alabilecek kapaklar kullanırsanız aynı durumla karşılaşırsınız . Bu nedenle süresi tamamlanınca sirkenin süzülüp hava almayacak ağzı dar şişelerde ( kavanoz tehlikeli) tam dolu olarak saklanması gerekmektedir. Sirkeniz zaman geçtikçe çok daha fazla keskinleşecek ve kalitesi artacaktır. 3) Anayı ayrı bir kavanoza koyun üstüne birazda yaptığınız sirkeden koyun ağzını kapakla kapatın bu şekilde aylarca serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. 4)Sirkeleşme sürecinde bakteri almış olması da bu duruma sebep olabilir
POLEN SİRKESİ Şehir hayatına hapsolmuş günümüz insanı çok fazla bilmese de ulaşamasa da polen tarihin en eski gıda takviyelerinden sadece bir tanesidir. Polen doğada var olan çiçeklerin erkek organ hücresidir. Arılar bir çiçeğe kondukları zaman çiçek üzerindeki polen tozları arı üzerine yapışırlar, arılar üzerlerine yapışan bu toz zerreciklerini salgıladıkları sıvı yardımıyla bir birine yapıştırarak ayaklarına tuttururlar ve kovana taşırlar.Arıların ayaklarına yapışmış olan polenler kovana giriş yaparken polen tepsisine dökülür . Polende insan vücuduna yararlı tam 22 çeşit aminoasit, 27 çeşit madensel tuz, doğal hormon, enzim, pigment, karbonhidrat ve ferment bulunmaktadır. Ayrıca polende bulunan elementlerden bazıları da demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyumdur. Alüminyum, nikel, titanyum ve çinko da polende bulunan iz elementlerdir. Polende bulunan vitaminler de, A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H ve P vitaminleridir. Malzeme 2 kilo tatlı elma, elma suyu bulabilirsem temiz üzüm 1 tabak polen 1 çay bardağı bal 8 lt kavanoz İçme suyu 2 kilo elma yıkandı kurutuldu.bir bardak da elma suyu sıkıldı..polenler havanda dövüldü Elma, elma suyu , polen, içme suyu ,1 çay bardağı bal ilavesi ile kuruldu. Rengi çok güzel oldu Umarım sonucu da aynı güzellikte olur.
10 ADIMDA BASİT USUL SİRKE YAPIMI 1 sirke yapılacak meyvenin doğal olması, seker oranı yetersiz ise bal veya pekmez ilave edilmeli 2 meyvenin yıkanıp en az 4 -5 saat hatta 1 gün kurutulması çünkü sirke bakterileri meyvenin kabuğunda ve havada bulunmaktadır. Kurulacak kabın cam , sırlı toprak veya çelik olmalı. Hijyen kurallarına en üst seviyede dikkat edilmeli. Meyve mutlaka küçük parçalara bölünmeli. 3- meyve kurulacak kabın en az yarısı kadar olmalı.. az meyve çok su sirke kalitesini olumsuz etkiler. Kavanoz da 4-5 parmak boşluk kalıncaya kadar içme suyu ile doldurulmalı 4- temiz, oksijeni bol, direk güneş almayan bir köşeye bırakılmalı. Ortam ısısına dikkat edilmelidir. Nedir bu sıcaklık ? sirke bakterileri genelde 12 ila 15 derecenin altına indiğinde çalışmaları yavaşlar, 5 ila 10 derecenin altına inen sıcaklıkta ise çalışamazlar.optimum ( en elverişli, en iyi, en uygun olan) sıcaklık istekleri ise 28 ila 34 derecedir. 5-Meyve önce fışkırıp kavanozdan çıkmaya çalışacak bol bol köpürecek bu durum bakterinin çalışma ortamını iyi yakaladığı meyvenin şeker oranının iyi olduğunun en güzel göstergesidir. Meyvedeki şeker oranı azaldıkça sakinleşecek şekeri tükenen meyve yavaş yavaş kavanozun dibinde yerini alacak 6- Bu nokta artık keskin sirke ilave edilme noktasıdır. Ana ve sirke bu noktada ilave edilmelidir.. asit oranı yüksek bir sirke ana dan daha fazla işe yarayacaktır. SİRKE VE ANA İLAVESİNİ ise meyvenin şekeri tamamen bittiğinde katmak , sirke asidi bakterileri haricinde çalışmasını istemediğimiz mikroorganizmaların üremesini önleyecek . Yüksek asit meydana getirmesini istediğimiz sirke bakterilerinin çoğalmasını sağlayacak ve çalışmasına uygun bir ortam meydana getirecektir. Bu işlem sırası ise daha kaliteli ürün elde etmemizi sağlayacaktır. 7-Karıştırma işlemi bitmiştir. Artık ananın oluşum aşaması beklenecek Yüzeyde oluşan sirke anası etil alkolün asetik aside dönüşmesini gerçekleştirir. Bu yöntemle oldukça yavaş sirke üretilir. Ama üretilen sirkenin kalitesi oldukça yüksektir. Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve 8-12 hafta sonra tamamlanır.Üretilen asetik asit alkolden

ÇAM KOZALAĞI SİRKESİ ( KOZALAK DÖNEMİ MAYIS ) Dünyanın en kıymetli en güzel ağaçlarından sadece bir tanesidir çam ağaçlarının var olduğu, 25 metrelik bir yarıçap içerisinde hemen hemen hiçbir zararlı mikrop bulunmadığından, yetiştikleri ormanlar çam ağaçları tarafından salınan faydalı bileşenler tarafından temizlenirler. Bu özellik sayesinde çam ağacı malzemeleri tıbbi amaçlar için de aktif olarak kullanılmaktadır. . mayıs ayında başlayan toplama işlemi Ağustos ayına kadar devam etmektedir. Bu arada, yaz aylarının son aylarında, azami miktarda faydalı madde biriktirmektedirler.çam kozalağından reçel,tentür,sirke şeklinde ev ortamında farklı uygulamalar yapılmaktadır. Çam kozalaklarından yapılmış bir ekstrakt ( bitkinin etken maddesi)çok iyi bir antioksidandır.çam kozalağı ürünleri, sinir sisteminin işleyişi üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir ve yumuşak yatıştırıcı özelliklere vardır. öksürük , balgam söktürücü , sigaranın zararlarından arınma , soğuk algınlığı , akciğer hastalıkları,kanın saflaştırılması ve bir vitamin takviyesi olarak da kullanılabilinir.Eklem rahatsızlıklarında da harici kullanılmak üzere alkol tentürü elde edilebilinir. Gerekli olan malzemeler; 5 kg lık cam kavanoz İçme suyu Bir miktar Çam kozalağı( kavanozun yarısı kadar) 1 çay bardağı bal Elma veya üzüm suyu destekli. ÇAM KOZALAĞI SİRKESİNİN YAPILIŞI Yeşil ve taze küçük çam kozalakları tedarik edilerek iyice yıkanır ve kuruması beklenir. Ezilerek parçalara ayrılır. Cam kavanozun yarısını kaplayacak şekilde kozalaklar doldurulur. Bal ve meyve ilave edilir. Kavanoz da boşluk kalacak şekilde içme suyu ilave edilir. Ağzı hava alabilecek şekilde temiz bir tülbentle kapatılır. Her gün düzenli bir şekilde sabah akşam karıştırılır. Fermantasyon başladığında kozalaklar yüzeye doğru taşmaya başlayacaktır, karıştırmaya devam edilir. Bir süre sonra kozalaklar dibe çökmeye başlayacaklardır,tamamı dibe çöktüğünde karıştırma işlemi bırakılır. Üzerine varsa keskin ev sirkesi ve sirke anası ilave edilir. Sirke anası da oluşup dibe çöktüğünde sirkenizi sezebilirsiniz. Sirke anası alınıp , kozalak posaları atılır. Süzdüğünüz sirkenizi ağzını kapatarak,serin karanlık bir yerde muhafaza

Yorumlar

Popüler Yayınlar