Doğal Sindirim Enzimi İçeren Yiyecekler

Doğal Sindirim Enzimi İçeren Yiyecekler


Sindirim sisteminizi oluşturmak için birçok organ birlikte çalışır.



Bu organlar yediğiniz yiyecekleri, sıvıları alır ve proteinler, karbonhidratlar, yağlar ve vitaminler gibi daha basit formlara ayırır. Besinler daha sonra ince bağırsak boyunca ve büyüme ve onarım için enerji sağladıkları kan dolaşımına taşınırlar.



Sindirim enzimleri bu işlem için gereklidir, çünkü yağlar, proteinler ve karbonhidrat gibi molekülleri kolayca emilebilen daha küçük moleküllere ayırırlar.



Sindirim enziminin üç ana türü vardır:



Proteazlar: Proteini küçük peptitlere ve amino asitlere ayırılması.



Lipazlar: Yağın üç yağ asidi artı bir gliserol molekülüne ayrılması.





Amilazlar: Karbonhidrat gibi nişastaları basit şekerler haline getirilmesi.



Enzimler, laktaz, maltaz ve sükraz da dahil olmak üzere ince bağırsakta da yapılır.



Vücut yeterince sindirim enzimi yapamazsa, besin molekülleri düzgün sindirilemez. Bu, gıda intoleransları ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim bozukluklarına yol açabilir.



Bu nedenle, doğal sindirim enzimlerinde yüksek olan gıdaların tüketilmesi, sindirimin iyileştirilmesine yardımcı olur.



İşte doğal olarak sindirim enzimleri içeren yiyecekler…



Ananas
Ananas, sindirim enzimleri açısından zengin, lezzetli bir tropikal meyvedir.



Özellikle, bromelain adı verilen bir grup sindirim enzimi içerir. Bu enzimler, proteinleri amino asitler dahil olmak üzere yapı taşlarına parçalayan proteazlardır. Bunlar proteinlerin sindirim ve emilimine yardımcı olur.



Bromelain sert etleri yumuşatmak için toz formda satın alınabilir. Aynı zamanda proteinleri sindirmek için mücadele eden insanlara yardımcı olmak için bir takviye olarak da bulunur.



Pankreasın yeterli sindirim enzimi yapamadığı bir durum olan pankreas yetmezliği olan kişiler üzerinde yapılan bir çalışma, bir pankreatik enzim takviyesiyle birlikte bromelainin alınmasının tek başına enzim takviyesinden daha fazla sindirimi artırdığını bulmuştur.



Papaya


Papaya, sindirim enzimleri açısından zengin olan başka bir tropikal meyvedir.



Ananas gibi, papaya da proteinleri sindirmeye yardımcı olan proteazlar içerir. Bununla birlikte, papain olarak bilinen farklı bir proteaz grubunu bünyesinde barındırır. Papain ayrıca sindirim takviyesi olarak da mevcuttur.



Çalışmalar papaya bazlı bir formül kullanmanın kabızlık ve şişkinlik gibi IBS’nin sindirim semptomlarını hafifletmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.



Papayayı pişirmeden tüketin, ısıya maruz kalması sindirim enzimlerini yok eder.



Ayrıca, olgunlaşmamış veya yarı olgun papayalar da kasılmaları harekete geçirebildiği için hamile kadınlar için tehlikeli olabilir.





Mango
Mango, yaz aylarında popüler olan sulu tropikal bir meyvedir.



Sindirim enzimi olan amilazlar içerirler – bir grup enzim, nişastadan (karmaşık bir karbonhidrat) karbonhidratı glikoz ve maltoz gibi şekerler haline getirir.



Mangodaki amilaz enzimleri, meyve olgunlaştıkça daha aktif hale gelir. Bu yüzden mango olgunlaşmaya başladıkça daha lezzetlenir.



Amilaz enzimleri de pankreas ve tükürük bezleri tarafından yapılır. Karbonhidratı, vücut tarafından kolayca emilebilecekleri şekilde parçalamaya yardımcı olurlar.



Bu yüzden yutmadan önce yiyeceği iyice çiğnemeniz önerilir, çünkü tükürükteki amilaz enzimleri daha kolay sindirim ve emilim için karbonhidratı parçalamaya yardımcı olur.



Bal


Bal, sindirim enzimleri de dahil olmak üzere birçok yararlı bileşik açısından zengindir.



Aşağıdakiler balda bulunan enzimler, özellikle de ham balda mevcut olanlardır;



Diastases: Nişastayı maltoza ayırır.



Amilazlar: Nişastayı glikoz ve maltoz gibi şekerler halinde parçalar.



İnvertörler: Bir tür şeker olan sükrozun glikoza ve fruktoza ayrılması.



Proteazlar: Proteinleri amino asitlere ayırır.



Sindirim sağlığı için ham bal satın almayı tercih edin. İşlenmiş bal genellikle ısıtılır ve yüksek ısı sindirim enzimlerini tahrip eder.



Muz
Muz , doğal sindirim enzimleri içeren başka bir meyvedir. Bunlar, nişasta gibi kompleks karbonhidratları daha küçük ve daha kolay emilen şekerler haline getiren iki enzim grubu olan amilazlar ve glukozidazlar içerir.



Mango gibi, bu enzimler muz olgunlaşmaya başladıkça nişastayı şekerlere ayırırlar. Bu yüzden olgun sarı muzlar olgunlaşmamış yeşil muzlardan çok daha tatlıdır.



Enzim içeriklerinin üzerine, muz sindirim sağlığına yardımcı olabilecek büyük bir diyet lifi kaynağıdır. Orta muz (118 gram), 3.1 gram lif sağlar.



34 kadında yapılan iki aylık bir çalışma muz tüketimi ve sağlıklı bağırsak bakterilerinin büyümesi arasındaki bağlantıya baktı.





Günde iki muz yiyen kadınlar, sağlıklı bağırsak bakterilerinde mütevazı, kayda değer olmayan bir artış yaşadı. Ancak, daha az şişkinlik yaşadılar.



Avokado
Diğer meyvelerden farklı olarak, avokado, sağlıklı yağlarda yüksek ve şekerin düşük olduğu benzersiz bir yiyecektir.



Sindirim enzimi lipaz içerir. Bu enzim, yağ moleküllerini yağ asitleri ve gliserol gibi daha küçük molekülleri sindirmeye yardımcı olur, ki bu da vücudun emmesi için daha kolaydır.



Lipaz da pankreas tarafından yapılır, bu yüzden onu besinlerden almanıza gerek yoktur. Bununla birlikte, bir lipaz takviyesi almak, özellikle yüksek yağlı bir yemekten sonra sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.



Avokado ayrıca polifenol oksidaz dahil diğer enzimleri de içerir. Bu enzim, yeşil avokadoyu oksijenin varlığında kahverengi yapmaktan sorumludur.



Kefir
Kefir, doğal sağlık topluluğunda popüler olan fermente bir süt içeceğidir.



Süte kefir taneleri ekleyerek yapılır. Bu taneler aslında bir karnabaharı andıran maya, laktik asit bakterileri ve asetik asit bakterileridir.



Fermantasyon sırasında bakteriler sütün içindeki doğal şekerleri sindirir ve organik asitlere ve karbondioksite dönüştürür. Bu süreç bakterilerin büyümesine yardımcı olan koşullar yaratır, aynı zamanda besinleri, enzimleri ve diğer faydalı bileşenleri de ekler.



Kefir, lipaz, proteazlar ve laktaz dahil olmak üzere birçok sindirim enzimi içerir.



Laktaz, genellikle sindirilmeyen sütün içindeki bir şeker olan laktozun sindirilmesine yardımcı olur. Yapılan bir çalışmada, kefirin laktoz intoleransı olan kişilerde laktoz sindirimini artırdığı saptanmıştır.



Lahana turşusu
Lahana turşusu, farklı bir ekşi tadı olan bir çeşit fermente lahanadır.



Fermantasyon süreci lahana turşusuna sindirim enzimleri alımınızı arttırmak için harika bir yol olan sindirim enzimlerini de ekler.



Sindirim enzimlerinin yanı sıra lahana turşusu da sindirim sağlığınızı ve bağışıklığınızı artıran sağlıklı bağırsak bakterileri içerdiği için probiyotik bir besindir.



Birçok çalışma, probiyotik tüketiminin, hem sağlıklı yetişkinlerde hem de IBS, Crohn hastalığı ve ülseratif kolitli hastalarda şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal ve mide ağrısı gibi sindirim semptomlarını hafifletebileceğini göstermiştir.


Kivi
Kivi, sindirimi kolaylaştırmak için sıklıkla tavsiye edilen bir meyvedir.



Bu, sindirim enzimlerinin, özellikle de actinidain adı verilen bir proteazın kaynağıdır. Bu enzim, proteinleri sindirmeye yardımcı olur ve sert etleri yumuşatmak için ticari olarak kullanılır.



Ek olarak, kivi meyveleri olgunlaştırmaya yardımcı olan birçok enzim içerir.



Bilim insanları, actinidainin kivinin sindirime yardımcı olmasının bir sebebi olduğunu düşünüyorlar.



Bir hayvan çalışmasında, kivi meyvesinin diyete eklenmesinin, midede sığır, glüten ve soya proteini izolatlarının sindirimini geliştirdiğini bulmuştur. Bunun actinidain içeriği nedeniyle olduğu düşünülmüştür.



İnsan kaynaklı birçok çalışma da, kivinin sindirime yardımcı olduğunu, şişkinliği azalttığını ve kabızlığı hafifletmeye yardımcı olduğunu bulmuştur.



Zencefil
Zencefil binlerce yıldır yemek pişirme ve geleneksel tıbbın bir parçası olmuştur.



Zencefilin etkileyici sağlık yararlarından bazıları sindirim enzimlerine atfedilebilir.



Zencefil, proteinleri yapı taşlarına sindiren proteaz zingibain içerir.



Midede çok uzun süre kalan yiyeceklerin genellikle hazımsızlık nedeni olduğu düşünülmektedir.



Sağlıklı yetişkinlerde ve hazımsızlık gösterenlerde yapılan çalışmalar, zencefilin gıda kasılmasını teşvik ederek midede daha hızlı ilerlemesine yardımcı olduğunu göstermektedir.



Hayvan çalışmaları ayrıca zencefil dahil baharatların vücudun amilazlar ve lipazlar gibi kendi sindirim enzimlerini üretmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.



Dahası, zencefil bulantı ve kusma için umut verici bir tedavidir.



Sonuç olarak;

Sindirim enzimleri, yağlar, proteinler ve karbonhidratlar gibi daha büyük molekülleri emmek için daha küçük moleküller halinde parçalayan proteinlerdir.



Yeterli sindirim enzimleri olmadan, vücut gıda parçacıklarını düzgün bir şekilde sindiremez ve bu da gıda intoleranslarına veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarına yol açabilir.



Sindirim enzimleri takviyelerden veya doğal olarak gıdalar yoluyla elde edilebilir.



Doğal sindirim enzimleri içeren besinler arasında ananas, papaya, mango, bal, muz, avokado, kefir, lahana turşusu, kivi ve zencefil bulunur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar