Ana içeriğe atla

Evde Zeytin Yağı

Evde Zeytin Yağı Nasıl Yapılır?

Bazen insanlara kozmetik amaçlı veya gerçek temiz zeytin yağı gerekir. Evde yapılan zeytin yağı son derece temizdir, rafine edilmemiş, en kaliteli zeytin yağıdır.
Yapılışı:
Önce yaklaşık 1-2 kg. zeytin toplanır. Bunun için tam yetişmemiş zeytin daha iyidir. Çünkü çekirdeği çabuk ayrılır. Toplanmış zeytin tahta çekiçle dövülür ve meyve çekirdeğinden ayrılır. Bu işi yaparken eldiven kullanırsa iyi olur. Aksi takdirde eller kararır. Daha sonra çekirdeği çıkarılmış zeytinleri meyve sıkma makinesinden geçirin. Böylece iki kısma ayrılır: suyu ve posası. Suyunu posasının üzerine ilave edip sentetik poşete (naylon poşet değil süzen poşete koyun) koyup ağzını kapatın ve süzgecin içine koyun. İyice sıkması için üzerine ağır ve yastı bir taş veya demir parçası koyun. Süzgecin altına süzülenlerin toplanması için kazan koyun. 1 gün sonra poşetin içindekilerini de kaşık kaşık küçük bir poşetin içine koyup elle sıkın.
Daha sonra bir huninin içine ucu alt kısımdan çıkacak şekilde pamuk yerleştirin ve malzameyi süzün. Süzüldükten sonra yukarı kısımda kalan temiz zeytin yağı, aşağı kısımdaki ise siyah bir sıvıdır. Yağı dar bir kaba önce kaşıkla koyun, daha sonra ucu çıkarılmış şırınga ile çekip ayırın.
Sonunda temiz zeytin yağınız hazırdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar