İdrar kaçırma

http://tr.beauty-healthy.info/sakral-sinir-hasar-belirtileri-2820

Yaygın olarak "siyatik" olarak adlandırılan sakral sinir hasarı tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Sakral bölge, beşinci lumbar segmenti ve kuyruk kemiği arasındaki omurganın alt kısmında bulunur. Sakrum, kan damarlarının ve sinirlerin çalıştığı dört açıklığa sahip bir kanaldır. Kırık, histerektomi veya diğer cerrahi, doğum, osteoporoz veya romatoid artrit ile sonuçlanan ciddi bir düşme veya kaza, sakral sinirlere zarar verebilir ve ciddi semptomlara neden olabilir.

Ağrı

Sakral sinirler hasar gördüğünde ateş, yanma veya bıçaklanma ağrıları meydana gelebilir. Bu acı bazen vücudun sadece bir tarafında meydana gelir. Sakral sinirlerin zarar görmesi, kalçalarınızdan kalçalarınıza kadar uzanan ağrılara neden olabilir. Bazıları için acı kalıcıdır, diğerleri için ise gelir ve gider. Ağrı, ayakta durma veya oturma süreleri ile şiddetlenebilir.

Kas Zayıflığı ve Uyuşma

Sakral sinir hasarınız varsa, bacağınızda ve / veya ayağınızda zayıflık hissedebilirsiniz. Kaslarda güçsüzlük, hatta uyuşukluk hissi olabilir. Bacağınızın bir kısmının zayıf hissettiğini ve uyuşmuş gibi başka bir parçanın uyuştuğunu veya uyuştuğunu hissettiği, tek ayaktaki zayıflık ve uyuşukluk kombinasyonuna sahip olmak mümkündür.

İdrar kaçırma

Sakral sinir hasarı, mesane veya bağırsak kontrolünün olmamasına neden olabilir. Sıklıkla Cauda Equina sendromu olarak adlandırılan bu, ciddi tıbbi dikkat gerektiren bir semptomdur. Sinir köklerinin sıkışması ya da iltihabı, idrara çıkma ya da bağırsak hareketlerini kontrol etmenize ya da sık sık idrara çıkma gereksinimi duymanıza neden olabilir.

önleme

Genel fiziksel sağlığı iyileştirmek için düzenli olarak egzersiz yaparak sakral sinir hasarını veya sakral sinir hasarının nüksünü önleyebilirsiniz. Siyatik dahil olmak üzere her türlü omurga ağrısını önlemek için ayakta dururken veya otururken uygun postür kullanılması zorunludur. Yüksek kaliteli bir yatak seçmeniz de yardımcı olacaktır, çünkü omurganızı doğru şekilde destekleyecek ve hizalayacaktır.

tedavi

Sorunun köküne bağlı olarak sakral sinir hasarı için birçok tedavi yöntemi vardır. Fizik tedavi, sırt ve bacakların rehabilite edilmesinde ve ayrıca gelecekteki nükslerin önlenmesinde yardımcı olabilir. Anti-inflamatuar ilaç veya kas gevşeticiler de bir kişinin ağrıyı yönetmesine yardımcı olmak için reçete edilebilir. Epidural steroid enjeksiyonları hasarlı sakral sinirlerin iltihaplanmasını bastırmak ve kısa süreli rahatlama sağlamak için kullanılabilir. Sürekli zayıflık, ağrı veya inkontinans için cerrahi gerekebilir.








https://www.sinanekici.com.tr/idrar-kacirma/asiri-aktif-mesane-icin-sinir-uyari-tedavisi/



Sinir Uyarılması

Devamlı ilaç kullanmak istemeyen hastalarımıza aşırı aktif mesane sinir uyarı tedavisi de önerilmektedir. Norömodulasyon olarak da bilinen sinir uyarılması mesaneyi kontrol eden sakral sinirleri uyarmak için elektrik akımlarının kullanıldığı bir tedavi yöntemidir.
İki çeşit sinir uyarılması vardır. Bunlar: Tibial sinir uyarılması ve sakral sinir uyarılmasıdır. Hastanın ayak bileğinin yakınına elektrik akımı için bir iğne yerleştirilir. İğne cilt üzerinden geçer geçer ve bileğin iç kısmından bacak boyunca sakral sinirlere dek uzanan tibial siniri uyarır. Tibial sinir uyarımı yaklaşık 12 seans sürer. Aşırı aktif mesane tedavisi yöntemi olan tibial sinir uyarılması haftada 1 kez uygulanır. Genellikle 30 dakika süren aşırı aktif mesane tibial sinir uyarılması, zamanla etkisini kaybettiği için tekrar uygulanması gereken ve maliyetli olan bir yöntemdir.
Aşırı aktif mesane sinir uyarı tedavisi olarak kullandığımız sakral sinir uyarılması, elektrod yardımı ile yapılmaktadır. Elektrod hastanın cildine yerleştirilir ve pelvik kemiğin üst kısmından uygulama yapılır. Cerrahiden sonra vücut dışındaki bir cihaz yardımı ile jeneratör kontrol edilebilir.




Aşırı Aktif Mesane Tedavisi

Sinir Uyarılması Sonrası Enfeksiyon Riski

İlk olarak elektrod hastanın cildine yerleştirilir ve aşırı aktif mesane semptomlarının sinir uyarılmasına cevap verip vermediği test edilir. Eğer cevap varsa pelvik kemiğin üst kısmından, programlanabilir akım jeneratörü implantasyonu için bir cerrahi operasyon yapılır.
Operasyon sonrasında yapılan uygulamada mesaneye ulaşan sinirler üzerindeki elektrik akımı kontrol edilir ve sakral sinir uyarılması aşırı aktif mesane sorununu ortadan kaldırır. Aşırı aktif mesane tedavisi olarak uygulanan sakral sinir uyarılması sonrasında enfeksiyon riski vardır.

Şekil 1: Tibial sinir uyarılması.





Isırgan suyu ile hem kanı hemde böbreği temizleyebiliriz


İdrar yollarında iltihap olma ihtimaline karşın ada çayı, defne yaprağı 


gibi bitkiler kullanılabilir.

kas gevsetıcı  sur


Yorumlar

Popüler Yayınlar